Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A legfőbb ügyész elé kerül a Bánk bán-ügy

2001.06.30. 17:40
Miután a kulturális tárca érdemben nem foglalkozik a Bánk bán operafilm kettős költségvetésének ügyével, Tóth András szocialista képviselő a legfőbb ügyészhez fordult. A honatya a birtokában lévő iratok alapján azt tudakolja Polt Pétertől, hogy hivatalból kezdeményez-e vizsgálatot a pénzügyi visszaélésre utaló dokumentumok tisztázása érdekében.
A szocialista honatya birtokába került egy olyan dokumentum, amelyet a szuperprodukciót készítő Ezüsthajó Kft. gyártásvezetője, Endrődy Balázs írt. A dokumentum szerint a Bánk bán operafilm költségvetése eredetileg 610 millió forintról szólt, ám annak egyes tételeit később megnövelték. Így jött ki az állam által kifizetendő 766 milliós végösszeg.

A pénzkivonás előkészületeiről írásos dokumentumok szerint a gyártási költségek egyes tételeit összesen 84 millióval emelték meg, az irreálisan magas (70 milliós) szervezési díjból 56 milliót szándékoznak kivonni, és a filmkészítés mintegy 15 millióra becsült megtakarítását is ki kívánják emelni a költségvetési támogatásból. A három tétel együttesen adja a mintegy 150 millió forintot. Ez összesen 20 százaléka a 766 milliós állami büdzsének.

Az NKÖM tagadta a kettős költségvetést

A minisztérium illetékesei két héttel ezelőtt érthetetlennek nevezték Tóth András vádaskodását. Véleményük szerint a Bánk bán a minisztérium által biztosított költségvetése 766 millió forint, és ettől eltérő büdzsé soha nem került az NKÖM elé. Várhegyi Attila, az NKÖM politikai államtitkára állítása szerint levélben tájékoztatta Tóth Andrást minden olyan kérdésben, amelyet a szocialista képviselő korábban feltett, valamint jelezte, hogy az érintettek beleegyezésével a minisztériumban betekinthet a film támogatási szerződésébe.

A képviselő ugyanakkor úgy véli, hogy a tárca nem adott kielégítő magyarázatot és ezért Polt Péter fordult annak érdekében, hogy megtudja, a legfőbb ügyész kezdeményez-e hivatalból vizsgálatot a pénzügyi visszaélésre utaló dokumentumok tisztázása érdekében - értesült a Magyar Hírlap. Tóth András írásban 15 napon belül vár választ a legfőbb ügyésztől.

Személyi összefonódások a támogatott és az ellenőrző cég között?

Tóth András meglátása szerint vannak arra utaló jelek, amelyek szerint a támogatott és a kifizetések ellenőrzésével megbízott cég vezetése között nem zárható ki a személyes összefonódás sem. Ismeretei szerint Wermer András producer, Káel Csaba rendező és Bereczki Csaba, a supervisor szerepét betöltő Mokép Rt. vezetője személyes jó ismerősök, iskolatársak voltak.

Várhatóan a napokban fejezik be az operafilm forgatását, amely azontúl, hogy a legdrágább magyar film lesz, arról is híressé vált, hogy ekkora állami bizalmat az a Káel Csaba kapott, akinek - ha nem számítjuk Orbán Viktor utazási filmjeit - ez lesz az első filmje.

Káel és Wermer 10-10 millió forintos gázsit kap a film elkészítéséért. Jelenleg 61 magyar filmterv vár állami támogatásra - együtt pontosan ugyanannyi pénzre - 1,849 milliárd forint - mint két film, a Hídember és a Bánk bán állami juttatása, azonban e két állami megrendelésre készült filmen kívül ma nem forgatnak egyetlen játékfilmet sem.