Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bárándy már ősszel távozhat a kormányból

2004.07.31. 18:09
Távozhat posztjáról Bárándy Péter igazságügyminiszter. A miniszer több sajtónyilatkozatban is jelezte, hogy ha a kormányalakításkor vállalt programja nem teljesül, le kell vonnia a konzekvenciákat. Az Index úgy tudja, hogy a megszorított költségvetési tervezetben nem szerepelnek az igazságügyi tárca által igényelt tételek.
Az Index információi szerint kormánykörökben már hetek óta ismert, hogy az igazságügyminiszter Bárándy Péter az ősszel saját elhatározásából távozik a kormányból. Bárándy lemondásának oka, hogy az igazságügyi programja végrehajtásához szükséges források nem szerepelnek a pénzügyminisztérium költségvetési tervezetében.

Az igazságügyminiszter egy korábbi tévéinterjúban, valamint legutóbb a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy csak akkor folytatja miniszteri tevékenységét, ha a kormányalakítás idején elfogadott programját a ciklus hátralévő időszakában meg tudja valósítani.

Akármerre eldőlhet

"Attól tartok, hogy a jövőben a költségvetési szempontok oly mértékben prioritást kapnak, ami felülírhatja az én területemet érintő programot. Ez nyilvánvalóan bizonyos ütközéshez vezethet... Erre még nem volt példa, így ez a nézeteltérés akármerre eldőlhet. Vannak olyan alapvetések az igazságszolgáltatásra vonatkozó programban, amelyek nélkül én nem tudom elképzelni a saját munkámat ebben a pozícióban" - mondta a Népszavának.

A miniszter az Indexnek elmondta, hogy a lapnak adott interjúban a jelenlegi helyzetet és saját álláspontját próbálta minél világosabban körülírni.

Bárándy programja érinti a büntetés-végrehajtást, és tartalmazza a pártfogó felügyelet fejlesztését, illetve a bírósági fellebbviteli rendszer kiépítésének folytatását.

Az igazságügyminiszter távozása komoly érvágás lenne a kormánynak, mert a kabinet megalakulása óta ő az egyik legnépszerűbb kormánytag. (E téren - a Medián mérése szerint - csak a legutóbbi időkben előzte meg egy ponttal Magyar Bálint oktatási miniszter.)