Gusztáv
3 °C
6 °C

Gyurcsány: 'Bizalom híján lemondok'

2004.07.30. 09:20
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter egy pénteki lapinterjúban közölte: lemond, ha a kormányfő nem bízik benne. A Népszabadságnak nyilatkozva cáfolta, hogy ő maga szivárogtatta ki a menesztéséről szóló hírt.
"A dolog egyszerű. A miniszterelnök úr hazajön, és megkérdezem tőle, van-e bizalma irántam. Ha azt mondja, hogy nincs, akkor felajánlom a lemondásomat. Ha van, akkor dolgozunk tovább" - válaszolta a miniszter a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogyan érzi, megvonta-e tőle a bizalmát Medgyessy Péter.

"Nem vagyok én bolond"

Gyurcsány Ferenc cáfolta azt a feltételezést, hogy ő maga szivárogtatta ki a menesztéséről szóló hírt. "Nem vagyok én bolond. Pártkongresszus előtt, költségvetési vita kezdetén melyik miniszter kíván bizalmatlanságot személye körül?" - kérdezett vissza.

Bírálta a Fideszt

A miniszter nyilatkozott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről is; a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke egy héttel ezelőtt a kétpártrendszer mellett foglalt állást.

"A kétpártiság Orbán Viktor hatalmi érdekeit szolgálja. (...) Korábban és most is azt akarja, hogy ne az elvei, a programja, hanem a személye teremtsen azonosulást. Anakronisztikus, tekintélyelvű és végzetesen populista politika ez, amely éppen azért veszélyes, mert a bizonytalan emberek félelmeire épít" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A szocialista politikus azért is bírálta a Fideszt, mert szerinte "ott úgy gondolják, hogy a magyar nemzeti érdek azonos a jobboldal hatalmi érdekével, a jobboldal azonos a Fidesszel, az pedig azonos Orbán Viktorral".

"Ez Meciar és Tudjman politikája: befelé forduló nacionalizmus, sértettségből fakadó nemzeti gőg, szociális populizmus, a kultúrfölény hirdetése. Ez a politika veszélyes és káros" - tette hozzá interjújában Gyurcsány Ferenc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!