Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány: 'Bizalom híján lemondok'

2004.07.30. 09:20
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter egy pénteki lapinterjúban közölte: lemond, ha a kormányfő nem bízik benne. A Népszabadságnak nyilatkozva cáfolta, hogy ő maga szivárogtatta ki a menesztéséről szóló hírt.
"A dolog egyszerű. A miniszterelnök úr hazajön, és megkérdezem tőle, van-e bizalma irántam. Ha azt mondja, hogy nincs, akkor felajánlom a lemondásomat. Ha van, akkor dolgozunk tovább" - válaszolta a miniszter a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogyan érzi, megvonta-e tőle a bizalmát Medgyessy Péter.

"Nem vagyok én bolond"

Gyurcsány Ferenc cáfolta azt a feltételezést, hogy ő maga szivárogtatta ki a menesztéséről szóló hírt. "Nem vagyok én bolond. Pártkongresszus előtt, költségvetési vita kezdetén melyik miniszter kíván bizalmatlanságot személye körül?" - kérdezett vissza.

Bírálta a Fideszt

A miniszter nyilatkozott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről is; a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke egy héttel ezelőtt a kétpártrendszer mellett foglalt állást.

"A kétpártiság Orbán Viktor hatalmi érdekeit szolgálja. (...) Korábban és most is azt akarja, hogy ne az elvei, a programja, hanem a személye teremtsen azonosulást. Anakronisztikus, tekintélyelvű és végzetesen populista politika ez, amely éppen azért veszélyes, mert a bizonytalan emberek félelmeire épít" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A szocialista politikus azért is bírálta a Fideszt, mert szerinte "ott úgy gondolják, hogy a magyar nemzeti érdek azonos a jobboldal hatalmi érdekével, a jobboldal azonos a Fidesszel, az pedig azonos Orbán Viktorral".

"Ez Meciar és Tudjman politikája: befelé forduló nacionalizmus, sértettségből fakadó nemzeti gőg, szociális populizmus, a kultúrfölény hirdetése. Ez a politika veszélyes és káros" - tette hozzá interjújában Gyurcsány Ferenc.