Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ki rakhatta Gyurcsányt a céltáblára?

2004.07.20. 14:12
Ki állhat a sportminiszter esetleges menesztéséről szóló kiszivárogtatás mögött? Van-e alapja a Gyurcsány Ferenc leváltásáról szóló, eddig nem cáfolt hírnek? Az Indexet tájékoztató kormányzati források szerint az információ megszellőztetése két embernek nem állhatott érdekében: Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek. A Magyar Nemzet szerint maga Gyurcsány mozgatja a szálakat, a Magyar Hírlap pedig azt írja, hogy a miniszteri poszt várományosaként emlegetett Mesterházy Attila már el is fogadta a miniszterelnök felkérését.
Ellentmondásos hírek, információk keringenek a sajtóban és a háttérbeszélgetéseken arról, milyen érdek állhat a Gyurcsány Ferenc, eddig nem cáfolt menesztéséről szóló értesülések mögött.

A Népszabadság hétfői számában közölte, hogy Medgyessy Péter azt tervezi, hogy felmenti hivatalából Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminisztert. A cikkre reagálva a kormányfő hétfőn egy közleményt adott ki, amelyben kifejti: személyi kombinációkkal nem foglalkozik. A sportminiszteri szék várományosaként emlegetett politikai államtitkár, Mesterházy Attila pedig az Indexnek, szintén hétfőn csupán annyit mondott, hogy hétfőn reggel hallotta a hírt, sem a miniszterelnökkel, sem mással nem beszélt a minisztecseréről.

"A meglepő lépés megszellőztetése nem vall Medgyessyre"

Az Index egyik kormányzati forrása a "kiszivárogtatás" mögött politikai, karrierépítési szándékokat sejt. A kormányzati illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök az eddigi kormányátalakításoknál kínosan ügyelt arra, hogy ne a sajtón keresztül fedje fel terveit. Rámutatott, hogy az esetleges menesztés "megszellőztetése" nem vall Medgyessy eddig ismert módszereire. Az informátor megjegyezte azt is, meglepő lenne, ha a kormányfő éppen a kormány egyik "legkarakteresebb" miniszterét cserélné le az államtitkárként eddig nem sok eredményt felmutató Mesterházy Attilára. Az Indexet tájékoztató forrás úgy véli, hogy a miniszter leváltásáról szóló hír kiszivárogtatása jelen helyzetben egyvalakinek, az utódként emlegetett Mesterházynak állhat érdekében. Az Index úgy tudja, hogy Mesterházy Attila - elsősorban vidéki útjain - az utóbbi időben már többször tett említést arról, hogy neve szóba jöhet új miniszterként.

Vannak jelek

A Fidesz szerint jogos lenne Gyurcsány leváltása
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter menesztése jogos lenne - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, a politikus leváltása három terület, a gyermek-, az ifjúsági és a sportszféra érdekeit szolgálná.. Hozzátette, hogy a miniszter menesztésének hírét kétkedéssel fogadták, és egyes információk szerint a kiszivárogtatás mögött maga Gyurcsány Ferenc áll.

Szijjártó Péter úgy értékelte Gyurcsány Ferenc egyéves miniszteri tevékenységét, hogy "sok volt a PR, kevés volt a munka, sok volt az ígéret, kevés volt a teljesítmény".

Egy másik, a kormányfőhöz közel álló forrás azt közölte, az utóbbi időben valóban lehetett érzékelni a hétfői lapértesülést alátámasztó jeleket. Megjegyezte, hogy az információ kiszivárogatása két embernek nem állhatott érdekében: a miniszterelnöknek és Gyurcsány Ferencnek. Rámutatott arra, hogy a kormány pár hete tartott informális ülésén a jövő évi költségvetés kapcsán az ambiciózus Gyurcsány - aki korábban a kormányfő egyik legbiztosabb szövetségese volt - egyértelmű társadalompolitikai célokat hiányolt. "A társadalompolitikából kell következnie a gazdaságpolitikának" - hangoztatta a sportminiszter forrásunk szerint. Ezzel állítólag a kormány számos, fajsúlyos minisztere, például Kiss Péter, Hiller István, és Juhász Ferenc is egyetértett.

A sportminiszter leváltásának egyik magyarázata az lehet, hogy egyes vélemények szerint a kormányfő - több tanácsadójának hatására - úgy véli, hogy külső megerősödéséhez először a kormányon belül kellene erőt demonstrálnia és ennek jó módja lenne a korábban saját bástyának tekintett, azóta a miniszterelnökkel több konfliktust is felvállaló, riválisnak tűnő sportminiszter "lefejezése". Az informátorunk felhívta a figyelmet arra, Gyurcsány Ferenc az utóbbi időben kínosan odafigyel arra, hogy nyilvánosan ne fogalmazzon meg a kormányt, vagy a miniszterelnököt érő kritikát. Példaként említhető az a fórum, amelyen Hiller István kulturális miniszterrel közösen vett részt, és ahol "mindketten versenyt mondtak arról, hogy Medgyessy Péter milyen jó miniszterelnök".

A Magyar Nemzet kedden arról számolt be, hogy - információik szerint maga Gyurcsány Ferenc lehet a sportminiszter visszahívásáról szóló hírek terjesztője, ezt azonban több informátorunk is kizárta. A Magyar Hírlap, szintén kedden azt közölte, hogy Mesterházy Attila már el is fogadta a kormányfő felkérését. Ezzel kapcsolatban az Indexnek azt nyilatkozták, hogy a miniszterelnök várhatóan augusztus végén alakítja át a kabinetet, addig ez a kérdés nem időszerű.

Gyurcsány Ferenc korábban Medgyessy Péter főtanácsadójaként tevékenykedett, szövetségük meglehetősen szoros volt. A miniszterelnök a kormány első átalakításakor Jánosi György helyére, a vállalkozóként milliárdossá vált Gyurcsányt ültette a sportminisztérium élére. A baloldal egyik fő ideológusának számító fiatal politikus egyre többször állt elő az MSZP megújításának igényével, miközben a párton belül fokozatosan feljebb és feljebb lépkedett a ranglétrán. Gyurcsánynak az utóbbi időben több nézeteltérése is volt a kormány tevékenységének megítélésével kapcsolatban a miniszterelnökkel, ezeket azonban - a hírek szerint - eddig mindig elrendezték egymás között.

Értékes létesítmények eladására készül a sporttárca?
Balsay István fideszes képviselő kérdést intézett a sportminiszterhez, azt tudakolva, igaz-e, hogy az állami tulajdonban lévő és a Sportfólió Kht. által kezelt felbecsülhetetlen értékű vagyontárgyakat az állam értékesíteni, privatizálni kívánja.

Az ellenzéki honatya felhívja a figyelmet arra, hogy a hírek szerint egyebek közt a balatonfüredi vitorlástelepet, a tatai edzőtábor egy részét, Mátraháza teljes edzőtábor komplexumát, a Ferencváros Balatoni üdülőjét adták el, vagy fogják értékesíteni.

"Mi teszi indokolttá, hogy ezek a nagy múltú létesítmények kikerüljenek az állami felügyelet és fenntartás alól?" - teszi fel Balsay István a kérdést.

A sportminisztériumban az Indexnek elmondták: egyelőre nem kapták meg a fideszes képviselő kérdéseit.