Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Ki rakhatta Gyurcsányt a céltáblára?

2004.07.20. 14:12
Ki állhat a sportminiszter esetleges menesztéséről szóló kiszivárogtatás mögött? Van-e alapja a Gyurcsány Ferenc leváltásáról szóló, eddig nem cáfolt hírnek? Az Indexet tájékoztató kormányzati források szerint az információ megszellőztetése két embernek nem állhatott érdekében: Medgyessy Péternek és Gyurcsány Ferencnek. A Magyar Nemzet szerint maga Gyurcsány mozgatja a szálakat, a Magyar Hírlap pedig azt írja, hogy a miniszteri poszt várományosaként emlegetett Mesterházy Attila már el is fogadta a miniszterelnök felkérését.
Ellentmondásos hírek, információk keringenek a sajtóban és a háttérbeszélgetéseken arról, milyen érdek állhat a Gyurcsány Ferenc, eddig nem cáfolt menesztéséről szóló értesülések mögött.

A Népszabadság hétfői számában közölte, hogy Medgyessy Péter azt tervezi, hogy felmenti hivatalából Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminisztert. A cikkre reagálva a kormányfő hétfőn egy közleményt adott ki, amelyben kifejti: személyi kombinációkkal nem foglalkozik. A sportminiszteri szék várományosaként emlegetett politikai államtitkár, Mesterházy Attila pedig az Indexnek, szintén hétfőn csupán annyit mondott, hogy hétfőn reggel hallotta a hírt, sem a miniszterelnökkel, sem mással nem beszélt a minisztecseréről.

"A meglepő lépés megszellőztetése nem vall Medgyessyre"

Az Index egyik kormányzati forrása a "kiszivárogtatás" mögött politikai, karrierépítési szándékokat sejt. A kormányzati illetékes felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök az eddigi kormányátalakításoknál kínosan ügyelt arra, hogy ne a sajtón keresztül fedje fel terveit. Rámutatott, hogy az esetleges menesztés "megszellőztetése" nem vall Medgyessy eddig ismert módszereire. Az informátor megjegyezte azt is, meglepő lenne, ha a kormányfő éppen a kormány egyik "legkarakteresebb" miniszterét cserélné le az államtitkárként eddig nem sok eredményt felmutató Mesterházy Attilára. Az Indexet tájékoztató forrás úgy véli, hogy a miniszter leváltásáról szóló hír kiszivárogtatása jelen helyzetben egyvalakinek, az utódként emlegetett Mesterházynak állhat érdekében. Az Index úgy tudja, hogy Mesterházy Attila - elsősorban vidéki útjain - az utóbbi időben már többször tett említést arról, hogy neve szóba jöhet új miniszterként.

Vannak jelek

A Fidesz szerint jogos lenne Gyurcsány leváltása
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter menesztése jogos lenne - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, a politikus leváltása három terület, a gyermek-, az ifjúsági és a sportszféra érdekeit szolgálná.. Hozzátette, hogy a miniszter menesztésének hírét kétkedéssel fogadták, és egyes információk szerint a kiszivárogtatás mögött maga Gyurcsány Ferenc áll.

Szijjártó Péter úgy értékelte Gyurcsány Ferenc egyéves miniszteri tevékenységét, hogy "sok volt a PR, kevés volt a munka, sok volt az ígéret, kevés volt a teljesítmény".

Egy másik, a kormányfőhöz közel álló forrás azt közölte, az utóbbi időben valóban lehetett érzékelni a hétfői lapértesülést alátámasztó jeleket. Megjegyezte, hogy az információ kiszivárogatása két embernek nem állhatott érdekében: a miniszterelnöknek és Gyurcsány Ferencnek. Rámutatott arra, hogy a kormány pár hete tartott informális ülésén a jövő évi költségvetés kapcsán az ambiciózus Gyurcsány - aki korábban a kormányfő egyik legbiztosabb szövetségese volt - egyértelmű társadalompolitikai célokat hiányolt. "A társadalompolitikából kell következnie a gazdaságpolitikának" - hangoztatta a sportminiszter forrásunk szerint. Ezzel állítólag a kormány számos, fajsúlyos minisztere, például Kiss Péter, Hiller István, és Juhász Ferenc is egyetértett.

A sportminiszter leváltásának egyik magyarázata az lehet, hogy egyes vélemények szerint a kormányfő - több tanácsadójának hatására - úgy véli, hogy külső megerősödéséhez először a kormányon belül kellene erőt demonstrálnia és ennek jó módja lenne a korábban saját bástyának tekintett, azóta a miniszterelnökkel több konfliktust is felvállaló, riválisnak tűnő sportminiszter "lefejezése". Az informátorunk felhívta a figyelmet arra, Gyurcsány Ferenc az utóbbi időben kínosan odafigyel arra, hogy nyilvánosan ne fogalmazzon meg a kormányt, vagy a miniszterelnököt érő kritikát. Példaként említhető az a fórum, amelyen Hiller István kulturális miniszterrel közösen vett részt, és ahol "mindketten versenyt mondtak arról, hogy Medgyessy Péter milyen jó miniszterelnök".

A Magyar Nemzet kedden arról számolt be, hogy - információik szerint maga Gyurcsány Ferenc lehet a sportminiszter visszahívásáról szóló hírek terjesztője, ezt azonban több informátorunk is kizárta. A Magyar Hírlap, szintén kedden azt közölte, hogy Mesterházy Attila már el is fogadta a kormányfő felkérését. Ezzel kapcsolatban az Indexnek azt nyilatkozták, hogy a miniszterelnök várhatóan augusztus végén alakítja át a kabinetet, addig ez a kérdés nem időszerű.

Gyurcsány Ferenc korábban Medgyessy Péter főtanácsadójaként tevékenykedett, szövetségük meglehetősen szoros volt. A miniszterelnök a kormány első átalakításakor Jánosi György helyére, a vállalkozóként milliárdossá vált Gyurcsányt ültette a sportminisztérium élére. A baloldal egyik fő ideológusának számító fiatal politikus egyre többször állt elő az MSZP megújításának igényével, miközben a párton belül fokozatosan feljebb és feljebb lépkedett a ranglétrán. Gyurcsánynak az utóbbi időben több nézeteltérése is volt a kormány tevékenységének megítélésével kapcsolatban a miniszterelnökkel, ezeket azonban - a hírek szerint - eddig mindig elrendezték egymás között.

Értékes létesítmények eladására készül a sporttárca?
Balsay István fideszes képviselő kérdést intézett a sportminiszterhez, azt tudakolva, igaz-e, hogy az állami tulajdonban lévő és a Sportfólió Kht. által kezelt felbecsülhetetlen értékű vagyontárgyakat az állam értékesíteni, privatizálni kívánja.

Az ellenzéki honatya felhívja a figyelmet arra, hogy a hírek szerint egyebek közt a balatonfüredi vitorlástelepet, a tatai edzőtábor egy részét, Mátraháza teljes edzőtábor komplexumát, a Ferencváros Balatoni üdülőjét adták el, vagy fogják értékesíteni.

"Mi teszi indokolttá, hogy ezek a nagy múltú létesítmények kikerüljenek az állami felügyelet és fenntartás alól?" - teszi fel Balsay István a kérdést.

A sportminisztériumban az Indexnek elmondták: egyelőre nem kapták meg a fideszes képviselő kérdéseit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?