Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A kormányfő felmenti Gyurcsányt?

2004.07.19. 07:14
Medgyessy Péter azt tervezi, hogy felmenti hivatalából Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminisztert - írja a Népszabadság. A váltás háttérében a napilap szerint az állhat, hogy vetélytársat lát egykori szövetségesében a kormányfő. Helyére az eddigi politikai államtitkár, Mesterházy Attila kerülhet. A hírt a miniszter és a kormányszóvivő nem kommentálta.
A Népszabadság úgy tudja, Medgyessy egyre inkább vetélytársának érzi volt szövetségesét, Gyurcsány Ferencet. A napilap szerint a sportminiszter az őszi kabinetátalakítás egyik vesztese lehet, a kormányfő ugyanis meneszti posztjáról. Sokan azonban úgy vélik, hogy amennyiben az őszi MSZP-s tisztújítás során Hiller István lesz a pártelnök, Gyurcsány fontosabb szerepet kap a pártban.

Korábban is többször felvetődött, hogy Gyurcsány távozik a sportminisztérium éléről. Mint arról már beszámoltunk, felvetődött, hogy a kormány ősszel egy új tárcát hozna létre. Az egyelőre csak "Fejlesztési Minisztérium" néven emlegetett új minisztérium a gazdasági tárcától is vonna el feladatokat, és a korábbi információk szerint ennek élére kerülne a sportminiszter.

"Mással törődik"

A legtöbbször hangoztatott vád a miniszter ellen, hogy keveset törődik a tárcával, annál többet saját imázsépítésével - szívesen fejti ki nézeteit nagy nemzeti kérdésekről, vagy éppen a szociáldemokrácia jövőjéről, kritizálja a kormányzati munkát.

A lap információi szerint az utóbbi időben a kormányfő úgy érezte, hogy Gyurcsány bíráló hangneme már nem segíti, hanem gátolja a kormányzati munkát. A hírek szerint a miniszterelnök a sporttárca politikai államtitkárát, Mesterházy Attilát szeretné megbízni a miniszteri teendőkkel.

A menesztés azért volna meglepő, jegyzi meg a Népszabadság, mert Gyurcsányt legtöbben a miniszterelnök legközelebbi szövetségesei között tartották nyilván: a sportminiszter Medgyessy segítőjeként már a 2002-es választási kampányban is tevékeny részt vállalt, a kormány megalakulásakor informális tanácsadóként dolgozott a kormányfőnek, és a miniszterelnök sportminiszterként is rendszeresen kikérte a véleményét különböző kormányzati kérdésekben.

Nem beszélnek

Gyurcsány Ferenc a Népszabadság információival kapcsolatban nem kívánt reagálni. Medgyessy Péter miniszterelnök viszont hétfőn közleményt adott ki, amelyben kifejti, hogy szabadsága "alatt a kormányzás tartalmi kérdéseit és a következő két év ezzel kapcsolatos teendőit gondolja át, hasznosítva a júliusi rendkívüli kormányülés értékelését, az MSZP választmányi ülésén elhangzottakat és az MSZP elnökségével folytatott konzultációkat. Személyi kombinációkkal nem foglalkozom" - olvasható a közleményben. Medgyessy augusztus végén, az MSZP és az SZDSZ vezetésével folytatott megbeszélések után alakítja ki a kormányzati struktúrával kapcsolatos elgondolásait.

Nem kommentálta a hírt Mesterházy Attila sem, az Indexnek csupán annyit mondott, hogy hétfőn reggel hallotta a hírt. Sem a miniszterelnökkel, sem mással nem beszélt a minisztecseréről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!