Béla
13 °C
27 °C

Petrétei levele berepült a Fidesz postaládájába

2006.11.09. 11:24
Petrétei József rendkívüli meghallgatását kezdeményezi a Fidesz, mert az igazságügyi tárca vezetője levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, hogy 72 óránál hamarabb döntsenek a titkosszolgálati eszközök használatáról. Cser-Palkovics András szerint ez sérti az alkotmányt és a bírói szabadságot.

A Fidesz az igazságügyi és rendészeti miniszter rendkívüli meghallgatását kezdeményezi, ezért javasolják, hogy az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága minél hamarabb üljön össze, ismertette a Fidesz álláspontját Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy Petrétei József levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez azt kérve tőle, a törvényben biztosított 72 óránál hamarabb hozzanak a bírák döntést a titkosszolgálati eszközök használatáról.


Petrétei siettetett

Cser-Palkovics szerint nem véletlenül szerepel jogszabályokban a 72 órás határidő, ez nyújt garanciát arra, hogy a törvényi feltételek megléte esetén alkalmazhassák a titkos információgyűjtést. A fideszes politikus kifogásolta, hogy a tárcavezető megítélése szerint levelével megsértette az alkotmányt és a bírói függetlenséget egyaránt.

Különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a tárcavezető tájékoztatást kért arról, milyen esetleges intézkedésekről dönt Lomniczi Zoltán a miniszter kérése alapján. (A titkos információszerzésre vonatkozó kérésről nyomozási bíró határoz, őket a megyei bírósági elnökök jelölhetik ki.)

Cser-Palkovics András arra a felvetésre, honnan tudja, hogy a levél hiteles illetve kézbesítették is Lomniczi Zoltánnak, úgy reagált, hétfőn egy azonnali kérdés keretében a Legfelsőbb Bíróság elnöke nem tagadta a dokumentum létezését. Arra a felvetésre, hogy mi módon jutott a levélhez, úgy válaszolt, az berepült a Fidesz a postaládájába.

A Fidesz helyettes szóvivőjének sajtótájékoztatója után Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára a tárca honlapján tette közzé álláspontját, amely szerint Petréttei József levele nem politikai tartalmú dokumentum volt. Az államtitkár úgy véli: "a kormány rendészetért felelős tagjának feladata megtenni azokat az intézkedéseket, amelyek a törvényes keretek között az államhatalmi ágak együttműködésének elősegítése révén az eredményes és hatékony bűnüldözést szolgálják."

Kondorosi szerint ennek eszköze lehet egy jogi kötőerővel nem bíró kérés/javaslat is, amely a jogszabályok által biztosított keretek között az együttműködés javításának meghatározott módjára tesz javaslatot. Az államtitkár hozzáteszi, Petrétei, mint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja vette fel a kapcsolatot Lomniczi Zoltánnal, a legfelsőbb bíróság elnöke pedig úgy reagált a megkeresésre, hogy azt a megyei bírósági elnökök következő értekezletén felveti.