Matolcsy mániákus lakásépítő

2000.08.03. 19:29
Tizenhárom pályázó önkormányzatból tíz kapott állami támogatást a július elsején elindított bérlakás-programban. A most kiosztott 1,8 milliárd forintból 437 új lakást tudnak majd építeni. A pályázat nyerteseit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Matolcsy György gazdasági miniszter elmondta, hogy a lakásépítés hihetetlen eszköz minden kormány kezében, és ha a konjunktúra lanyhul, mindig tanácsos támogatni az építkezést.
,,A jó szellemű önkormányzatok" pályáztak

,,állami támogatást csak az olcsó lakások kapnak"

Matolcsy György gazdaságtörténeti pillanatnak nevezte a csütörtöki napot, most hozták ugyanis nyilvánosságra annak a tíz önkormányzatnak a nevét, akik a rendszerváltást óta első alkalommal kiírt állami támogatású bérlakás-pályázaton pénzhez jutnak majd.

A miniszter azon túl, hogy elmondta, a lakásépítés az egyik mániája, kifejtette, hogy a bérlakások aránya nagyon alacsony az országban, alig éri el a 10 százalékot, míg az uniós országokban ez az arány átlagosan 45 százalék körüli. Ezen akartunk változtatni, amikor kiírtuk a pályázatot, és most teljes sikerről számolhatunk be, mert a jó szellemű önkormányzatok közül sokan gondolják úgy, hogy ezt a problémát meg kell oldani. Higgyék el, ha kudarc lett volna, azt is elmondanám - tette hozzá.

A minisztérium minden bérlakást szeret

A nyertesek és a támogatások összege
A pályázaton nyertes önkormányzatok a pénzt szociális vagy költségelvű bérlakásépítésre fordíthatják. Miskolcon például a nyomortelepet számolják fel, míg Szegeden a fiatal házasokat akarják lakáshoz juttatni. Kaposvár (308 millió forint), Dombóvár (67 millió forint), Miskolc (372 millió forint), Csengersima (24 millió forint), Szeged (214 millió forint), Karcag (91 millió forint), Pápa (100 millió forint),Siófok (244 millió forint ), Zalaegerszeg (347 millió forint).
A július elején elindított programban 2 milliárd forint felhasználására írtak ki pályázatot, ebből most 1,8 milliárdot ki is osztanak a nyertes önkormányzatok között. A pályázók mind megfeleltek a formai és tartalmi követelményeknek, pénzt azonban csak azok kaptak, akik alacsony költségen -70-150 ezer forintos négyzetméter áron - vállalták a lakásépítést.

,,Mi minden bérlakást szeretünk, de állami támogatást csak az olcsók kapnak"- vázolta a döntés hátterét a miniszter. A sikertelenül pályázó önkormányzatok nevét nem hozták nyilvánosságra. Az idén a miniszter tájékoztatása szerint még összesen 1,4 milliárd forintot osztanak szét ilyen pályázatokon. Az újabb elbírálási forduló szeptember közepén lesz.