Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Órákat kell várni a betegszállítókra

2008.07.16. 10:02
A hazai kórházakban átlagosan mintegy másfél órát kell várnia a betegeknek a betegszállítókra - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet felméréséből. Az intézmények negyedénél a várakozási idő jócskán meghaladja a három órát.

Különösen az év elején érkezett sok panasz a hosszú várakozás miatt az Egészségbiztosítási Felügyelethez, ekkor vált ugyanis ketté a mentés és a betegszállítás. Januártól az Országos Mentőszolgálat csak a sürgősségi eseteke ellátását végzi, a stabil állapotú betegeket egyik kórházból a másikba, vagy haza az OEP-pel szerződésben álló cégek végzik.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet idén februárban kérdezte meg a kórházakat arról, hol, mennyit kell várni a szállításra. A kérdésekre 124 intézmény adott választ.

Az összesítésből kiderült, hogy a kórházak, szakrendelők több mint felénél három óránál hosszabb várakozás is előfordul. Az intézmények negyedénél pedig gyakori, hogy a betegnek több órát is el kell töltenie a kórházban, míg hazaviszik.

A Felügyelet szerint az intézmények és a betegszállítók közötti kommunikáció javításával, megfelelő tervezéssel az átlagos várakozási idő csökkenthető, de nem szüntethető meg teljesen.

A betegszállításnál ugyanis nem csak az időzítésre, hanem a minél hatékonyabb működtetésre is tekintettel kell lenni. Alacsonyabb költség pedig csak akkor érhető el, ha egy járművek több beteget szállítanak azonos irányba, így a betegeknek sokszor egymásra is várniuk kell, olvasható az Egészségbiztosítási Felügyelet közleményében.

A kórházak által megadott adatok, köztük a betegszállítókra vonatkozó várakozási idők az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján böngészhetők.