Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Két Las Vegas épül Győr-Moson-Sopronban?

2004.08.12. 16:23
Szeptemberben léphetnek színre azok az amerikai befektetők, akik a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenye határában szórakoztatóvárost építenének. Közben egy osztrák csoport is bejelentkezett, és Burgenland helyett az osztrák határ mentén építene egy hasonló várost szállodákkal, bankokkal, üzletekkel, szórakoztatóközponttal.
Miután Bezenye közgyűlése elfogadja a terület rendezése tervét, a nyilvánosság elé állnak azok az amerikai befektetők, akik száznegyven méter magas toronyházakat, kaszinókat, szállodákat, fürdőt, golfpályát építenének a település határában. Az ezernyolcszáz lelkes Győr-Moson-Sopron megyei Bezenye polgármestere júniusban nyilatkozta ezt az Indexnek, a befektetőkről azonban még nem tudni.

Bezenye
A falu határában római őrtornyok maradványait találták meg. A középkorban a magyar királyok besenyőket telepítettek a területre. A törökdúlás után a kipusztult falut a Habsburgok horvátokkal népesítették be, akik a magyar koronához mindvégig hűek maradtak. A Bécs alól visszavonuló horvát Jellasics bán fosztogató katonáit elzavarták a falu környékéről. Bezenyén ezernyolcszáz ember él, zömük horvát nemzetiségű.

"Szeptemberben beindul a verkli" - mondta az Indexnek csütörtökön Schmatovich Mátyás, utalva a befektetők színrelépésének időpontjára. A közgyűlés júliusban ellenszavazat nélkül elfogadta a rendezési tervet, a polgármester szerint továbbra is mindenki szeretné, ha megvalósulna az álomproject.

Szórakoztatópark lesz a szántóból

Az új város a bámészkodók előtt zárt lesz, és autóval sem lehet behajtani, a gépkocsikat a parkolóházakban kell hagyni. A közeli repülőterekről buszokkal hozzák a turistákat, és kikötőt is terveznek a Dunán. A várost a Bécs-Budapest vasútvonal szeli ketté. A vágányokat a föld alá vezetik, ahonnan rövid folyosókon egyből valamelyik szálloda halljába sétálhatnak. A már megépült autópálya-lehajtóról közvetlenül el lehet érni a szórakoztatóvárost. A beruházást jövőre kezdenék le és tíz év alatt, három ütemben, fejeznék be.

A városra kijelölt helyet kivonták már művelés alól, most szántóként van bejegyezve a földhivatalban. Az önkormányzat kérelmére várhatóan egy-két hét alatt átminősítik szórakoztatóparki területté.

Semmit sem tud róla

A Népszabadság keddi száma szerint a bezenyeihez kísértetiesen hasonló szórakoztató központ helyét is Győr-Moson-Sopron megyében jelölik ki egy osztrák cég által összefogott befektetők. Előbb Burgenland, majd Szlovákia hullott ki a rostán, így esett a választás Magyarországra. A hírt Schmatovich Mátyás is olvasta, de, mint mondta, erről a beruházásról semmit sem tud, ők más befektetőkkel állnak kapcsolatban.