Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Budaházy György egyelőre szabadlábon

2006.09.22. 12:04
Budaházy Györgyöt az MTV székházának ostroma miatt szerda óta körözi a rendőrség. Budaházy ennek ellenére csütörtökön még felszólalt a Kossuth téren. "Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni" - magyarázta a rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, miért kell még mindig keresniük Budaházyt.

Csütörtök este, röviddel 11 óra előtt az MTV székházának ostroma óta a rendőrség által országosan körözött Budaházy György beszélt a Kossuth téren, jelentette tudósítónk, aki szerint a férfi "gyújtó hangú" beszédet mondott, és kijelentette, nem ők a rendzavarók, hanem akik évtizedek óta az országot elnyomják.

Az MTI tudósítója szintén látta felszólalni a körözött férfit, beszámolója szerint Budaházy szónoklata közben büszkén jelentette ki az egybegyűlt tömegnek, hogy ő szedte le a szovjet emlékműről a címert, és büszkén áll a hatóságok elé cselekedetéért.

A rendőrség a helyszínen nem avatkozott közbe.

Órákon belül magtalálhatják

A tüntetésekkel kapcsolatban felállt nyomozócsoport keresi Budaházy Györgyöt, mondta el az MTI kérdésére a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese pénteken délelőtt. "Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni" - tette hozzá Tóth Gábor, aki reményét fejezte ki, hogy munkatársai órákon belül eredménnyel járnak.


Budaházy György

"Idő kérdése, (...) hogy őt kézre kerítsük, (...) ez az időveszteség, ez az esetleges néhány óra, egy nap, ez nem veszélyezteti a büntetőeljárás sikerét" - közölte Tóth Gábor. Hozzátette, mérlegelniük kellett, hogy a békésen demonstrálók között sikerrel járt volna-e az, ha a rendőrök elől menekülni próbáló Budaházyt megpróbálják elfogni. Megjegyezte azt is, hogy ismerik a körözött személy adatait, tartózkodási helyeit, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a békésen tüntetők között nem csaptak le rá a rendőrök.

"Mindenhol a világon szakmailag ugyanezt a döntést hozták volna" - mondta.

Tóth Gábor hangsúlyozta, a szónokok spontán módon lépnek fel, a rendőrök nem kapnak programot arról, hogy ki lesz a következő felszólaló. A rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese -, aki maga is a Kossuth téren volt a történtekkor - azt mondta, a biztosításban részt vevők távol állnak a szónokoktól, azok arcát nem látják jól. Az pedig "becsületére váljon bárkinek is", hogy a szónoki hangszíne alapján ismerjen fel valakit, tette hozzá.

Szerda óta körözik

Schőn Péter, a BRFK szóvivője csütörtök este az Index többszöri kérdésére is csak azt az egy mondatot ismételgette, hogy „a rendőrség a körözött személyek elfogása érdekében megteszi a szükséges lépéseket”. Péntek reggel Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya a Nap-kelte című műsorban azt mondta, nem tud arról, hogy csütörtökön a Kossuth téren felszólalt volna bármelyik körözött.

A rendőrség szerdán adott ki körözést több olyan ember ellen, akik a főváros területén, a demonstrációk során garázdálkodtak. A körözöttek arcképét és nevét feltették a rendőrség portáljára, és a lakosság segítségét kérték kézre kerítésükben.

A közleményben külön kiemelték Budaházy Györgyöt. „A körözöttek listáján van az a Budaházy György is, aki a 2002-be júliusában történt "hídi csata" kapcsán vált ismertté. A fiatalembert az Erzsébet hídi tüntetésen történt rendőri ellenszegülés miatt a bíróság jogerősen ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte gyorsított eljárásban. Budaházy György több más tüntetés szervezőjeként és résztvevőjeként jelen volt az elmúlt években történt demonstrációkon, a vasárnaptól kezdődött Kossuth téri tüntetésen is többször feltűnt” – olvasható a közleményben.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője akkor azt mondta, hogy a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel a rendzavarók beazonosítására. Folyamatosan elemzik a rendőrség saját felvételeit, illetve a sajtófotókat, és beazonosításukat követően előállítják őket, és megindítják ellenük a büntetőeljárást.