Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénz nincs, sztrájk viszont lehet a BKV-nál

2008.09.29. 16:04
Kedden lejár az a határidő, amelyre a főváros és a szakminisztérium vezetői vállalták, hogy kidolgozzák a BKV hosszú- és középtávú finanszírozási stratégiáját. A főváros elismerte: a munka csúszik, az első eredmények is csak október második felére várhatók. A szakszervezetek sztrájkkal fenyegetnek.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki májusban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel közösen garanciát vállalt a stratégia határidőre történő kidolgozására, az Indexnek elmondta, hogy a főváros a szakszervezetek türelmét kéri. Az elmúlt hónapokban ugyanis olyan változások történtek mind a cég vezetésében, mind az állami szerepvállalást meghatározó kormányzati struktúrában, amelyek figyelembe vétele nélkül az önkormányzat nem hozhat megalapozott döntéseket a közlekedési cég anyagi helyzetével kapcsolatban.

A politikus hozzátette, hogy a főváros egyedül nem tudja megteremteni a BKV pénzügyi biztonságát. A cég stabilitásához ugyanis három meghatározó partner együttműködésére van szükség, amiből csupán az egyik az önkormányzat. A másik közigazgatási szereplővel, a kormánnyal folyamatosan tárgyal a városvezetés a közös megoldás lehetőségeiről. Mivel a kormány nevében a főváros nem adhat garanciát, ezért nem is vállalhatták, hogy ezek a tárgyalások szeptember 30-ig lezárulnak, közölte Ikvai-Szabó Imre.

A városüzemeltetési és a gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesek szerint a garanciavállalás óta eltelt időben alapjaiban megváltozott a BKV ügyeiben illetékes kormányzati struktúra. A 2009-es állami költségvetés tervezetét hétfőn nyújtotta be a pénzügyminiszter. A BKV szolgáltatásait élvező, költségeiből azonban részt nem vállaló agglomerációs önkormányzatok hozzájárulásáról nem született döntés. Ezért a városvezetés folyamatosan tárgyal a kormánnyal, aminek első eredményei legkorábban október második felében várhatóak.

A BKV új vezérigazgatója szeptember 1-jén állt munkába. Ikvai szerint a főpolgármester-helyettesek egyik nyomatékos kérése az volt, hogy Kocsis István saját terveit és a rendelkezésére álló adatokat egyeztetve készítse el beszámolóját, amely megalapozhatja a BKV pénzügyi stabilitásának megteremtését. A cégvezető irányításával elkészített munkaanyag jelölheti ki a vállalat közép- és hosszútávú stratégiájának főbb elemeit, aminek alapján a főpolgármester-helyettesek a finanszírozásra vonatkozó előterjesztésüket benyújthatják.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a fővárosi vezetés nem kereste meg a szakszervezeteket, hogy a felmerülő problémák miatt tolják ki a határidőt. Ezért a szeptember 30-i határidő még mindig él szerintük. Nemes szerint a főváros csak kifogásokat keres. Hozzátette: kedden tárgyalnak az új vezérigazgatóval, és utána döntenek arról, hogy mit lépnek. Közölte azt is, hogy nem kizárt egy újabb sztrájk a közeljövőben.