Pénz nincs, sztrájk viszont lehet a BKV-nál

2008.09.29. 16:04
Kedden lejár az a határidő, amelyre a főváros és a szakminisztérium vezetői vállalták, hogy kidolgozzák a BKV hosszú- és középtávú finanszírozási stratégiáját. A főváros elismerte: a munka csúszik, az első eredmények is csak október második felére várhatók. A szakszervezetek sztrájkkal fenyegetnek.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, aki májusban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel közösen garanciát vállalt a stratégia határidőre történő kidolgozására, az Indexnek elmondta, hogy a főváros a szakszervezetek türelmét kéri. Az elmúlt hónapokban ugyanis olyan változások történtek mind a cég vezetésében, mind az állami szerepvállalást meghatározó kormányzati struktúrában, amelyek figyelembe vétele nélkül az önkormányzat nem hozhat megalapozott döntéseket a közlekedési cég anyagi helyzetével kapcsolatban.

A politikus hozzátette, hogy a főváros egyedül nem tudja megteremteni a BKV pénzügyi biztonságát. A cég stabilitásához ugyanis három meghatározó partner együttműködésére van szükség, amiből csupán az egyik az önkormányzat. A másik közigazgatási szereplővel, a kormánnyal folyamatosan tárgyal a városvezetés a közös megoldás lehetőségeiről. Mivel a kormány nevében a főváros nem adhat garanciát, ezért nem is vállalhatták, hogy ezek a tárgyalások szeptember 30-ig lezárulnak, közölte Ikvai-Szabó Imre.

A városüzemeltetési és a gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesek szerint a garanciavállalás óta eltelt időben alapjaiban megváltozott a BKV ügyeiben illetékes kormányzati struktúra. A 2009-es állami költségvetés tervezetét hétfőn nyújtotta be a pénzügyminiszter. A BKV szolgáltatásait élvező, költségeiből azonban részt nem vállaló agglomerációs önkormányzatok hozzájárulásáról nem született döntés. Ezért a városvezetés folyamatosan tárgyal a kormánnyal, aminek első eredményei legkorábban október második felében várhatóak.

A BKV új vezérigazgatója szeptember 1-jén állt munkába. Ikvai szerint a főpolgármester-helyettesek egyik nyomatékos kérése az volt, hogy Kocsis István saját terveit és a rendelkezésére álló adatokat egyeztetve készítse el beszámolóját, amely megalapozhatja a BKV pénzügyi stabilitásának megteremtését. A cégvezető irányításával elkészített munkaanyag jelölheti ki a vállalat közép- és hosszútávú stratégiájának főbb elemeit, aminek alapján a főpolgármester-helyettesek a finanszírozásra vonatkozó előterjesztésüket benyújthatják.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a fővárosi vezetés nem kereste meg a szakszervezeteket, hogy a felmerülő problémák miatt tolják ki a határidőt. Ezért a szeptember 30-i határidő még mindig él szerintük. Nemes szerint a főváros csak kifogásokat keres. Hozzátette: kedden tárgyalnak az új vezérigazgatóval, és utána döntenek arról, hogy mit lépnek. Közölte azt is, hogy nem kizárt egy újabb sztrájk a közeljövőben.