Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mit akarnak a BKV-sztrájk elkerüléséért?

2008.05.15. 13:59
Ezúttal a szakszervezeti sztrájkbizottság állított össze egy tervezetet, melyben az eddig követelések szerepelnek részletesebben megfogalmazva. A BKV még nem alakította ki az álláspontját.

Megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottság a BKV vezetőségének a csütörtöki tárgyaláson. A május 27-étől kilátásba helyezett többnapos munkabeszüntetés elkerülése érdekében a munkáltatónak vállalnia kellene, hogy eláll a tervezett létszámleépítéstől, a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait.

Ezen túlmenően a BKV-nak vállalnia kell, hogy kidolgozzák a vállalat rövid-, közép- és hosszútávú programját az érdekképviseletek bevonásával, 2012-ig nem adnak el telephelyeket és nem adnak bérbe további buszvonalakat, a cég az üzleti tervét a szakszervezetek bevonásával készíti elő, továbbá a BKV Zrt. vezetősége a kollektív szerződés érvényességét 2012. június 30-ig meghosszabbítja.

Nemes Gábor sztrájkbizottsági szóvivő elmondta, hogy a szakszervezetek megállapodás-tervezete csak az előző, a kormány és Fővárosi Önkormányzat számára nemrégiben átnyújtott javaslatcsomaggal együtt érvényes. Ebben elvárják, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely megállítja a BKV Zrt.-nél az adósságspirál-növekedést, és garantálja 2008 és 2012 között az adózás előtti nullszaldós működést. A fővárosnak ráadásul vállalnia kell, hogy 2008-ban nem lesz új BKV menetrend, és haladéktalanul megkezdik a 2009-es menetrend előkészítését a szakszervezetek bevonásával.

"A mostani megállapodás-tervezet egyértelműen a cég vezetőségének szól, de a kilátásba helyezett május végi sztrájk elkerülését csak mindkettő teljesítésével érhetik el a döntéshozók" - hangsúlyozta Nemes Gábor. A követelésekről szóló tárgyalás jövő kedden folytatódik.