György
8 °C
23 °C

Nem közelednek az álláspontok a BKV-nál

2008.05.23. 10:23
A szakminiszter és a főpolgármester-helyettesek is részt vettek a péntek délelőtt 9 órakor kezdődött tárgyalásokon a BKV-nál, ám érdemi javaslattal nem álltak elő és rövid idő elteltével távoztak. Ha nem lesz péntek megállapodás, jövő hét kedden leállnak a buszok és a trolik, valamint a villamosok és HÉV-ek egy része.

Nem látszik még a fény az alagút végén, ez volt a tanulsága annak a beszélgetésnek, melyet az Index Nemes Gábor sztrájkbizottsági szóvivővel folytatott a sztrájktárgyalások szünetében 10 órakor. A délelőtt kezdődött tárgyalásokon sem a BKV, sem a fővárost képviselő Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek, sem Szabó Pál szakminiszter nem állt elő új javaslattal, megállapodás tervezettel.

Noha a mai sztrájktárgyalásokat egyfajta optimista várakozás előzte meg, egyes sajtóorgánumok már a megállapodás aláírásának idejét is megtippelték, a tárgyaláson részt vevők álláspontjai nem közeledtek Nemes Gábor szerint. Pedig a távolság a felek álláspontja között nem tűnik áthidalhatatlannak.

A sztrájktárgyalásokon a szaktárca vezetője együttműködési szándékáról biztosította a jelenlevőket, s hangsúlyozta, hogy a városvezetőkkel együttműködve keresik a BKV működésével kapcsolatban a megfelelő megoldást. A főpolgármester-helyettesek megismételték a korábban írásba foglalt garanciavállalásukat, mely szerint a BKV rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepcióját szeptember 30-ig kidolgozzák.

A paraméterkönyv ügyében kompromisszumos megoldás lehet a most előterjesztett, és a bkv.hu oldalról is letölthetővé tett változat, ami sem az utasoknak, sem a járművezetőknek nem okoz jelentős érdeksérelmet.

A BKV finanszírozásáról való írásos garancia átadása szinte formális gesztus, hiszen a menetrend megrendelésével (vagyis a paraméterkönyv elfogadásával) a BKV közvetve amúgy is garanciát vállal az abban foglalt közszolgáltatás finanszírozására.

A csoportos létszámleépítési-tervet már rég visszavonták, igaz az ezt tartalmazó üzleti terv még nem került módosításra. A járművezetők foglalkoztatására, ha nem is 2012. közepéig, de az eddiginél tovább garanciát vállalhat a vezetés. Ezt már csak azért is megtehetik, mert eleve járművezető hiány van a BKV-nál, különösen a buszosoknál, és további járatkiszervezések nincsenek napirenden.

A felek akár szombat hajnalba nyúlóan is tárgyalhatnak egymással, ám a szakszervezetek még péntek délután szeretnének dűlőre jutni. Ha nem lesz megállapodás, a buszok és trolik mindegyike leállhat, de a metrók várhatóan közlekednek majd, ahogy a HÉV és villamos járatok jó része is elindulhat, bár fennakadás mindenütt lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!