Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem közelednek az álláspontok a BKV-nál

2008.05.23. 10:23
A szakminiszter és a főpolgármester-helyettesek is részt vettek a péntek délelőtt 9 órakor kezdődött tárgyalásokon a BKV-nál, ám érdemi javaslattal nem álltak elő és rövid idő elteltével távoztak. Ha nem lesz péntek megállapodás, jövő hét kedden leállnak a buszok és a trolik, valamint a villamosok és HÉV-ek egy része.

Nem látszik még a fény az alagút végén, ez volt a tanulsága annak a beszélgetésnek, melyet az Index Nemes Gábor sztrájkbizottsági szóvivővel folytatott a sztrájktárgyalások szünetében 10 órakor. A délelőtt kezdődött tárgyalásokon sem a BKV, sem a fővárost képviselő Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek, sem Szabó Pál szakminiszter nem állt elő új javaslattal, megállapodás tervezettel.

Noha a mai sztrájktárgyalásokat egyfajta optimista várakozás előzte meg, egyes sajtóorgánumok már a megállapodás aláírásának idejét is megtippelték, a tárgyaláson részt vevők álláspontjai nem közeledtek Nemes Gábor szerint. Pedig a távolság a felek álláspontja között nem tűnik áthidalhatatlannak.

A sztrájktárgyalásokon a szaktárca vezetője együttműködési szándékáról biztosította a jelenlevőket, s hangsúlyozta, hogy a városvezetőkkel együttműködve keresik a BKV működésével kapcsolatban a megfelelő megoldást. A főpolgármester-helyettesek megismételték a korábban írásba foglalt garanciavállalásukat, mely szerint a BKV rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepcióját szeptember 30-ig kidolgozzák.

A paraméterkönyv ügyében kompromisszumos megoldás lehet a most előterjesztett, és a bkv.hu oldalról is letölthetővé tett változat, ami sem az utasoknak, sem a járművezetőknek nem okoz jelentős érdeksérelmet.

A BKV finanszírozásáról való írásos garancia átadása szinte formális gesztus, hiszen a menetrend megrendelésével (vagyis a paraméterkönyv elfogadásával) a BKV közvetve amúgy is garanciát vállal az abban foglalt közszolgáltatás finanszírozására.

A csoportos létszámleépítési-tervet már rég visszavonták, igaz az ezt tartalmazó üzleti terv még nem került módosításra. A járművezetők foglalkoztatására, ha nem is 2012. közepéig, de az eddiginél tovább garanciát vállalhat a vezetés. Ezt már csak azért is megtehetik, mert eleve járművezető hiány van a BKV-nál, különösen a buszosoknál, és további járatkiszervezések nincsenek napirenden.

A felek akár szombat hajnalba nyúlóan is tárgyalhatnak egymással, ám a szakszervezetek még péntek délután szeretnének dűlőre jutni. Ha nem lesz megállapodás, a buszok és trolik mindegyike leállhat, de a metrók várhatóan közlekednek majd, ahogy a HÉV és villamos járatok jó része is elindulhat, bár fennakadás mindenütt lehet.