Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Pénteken kiderül, lesz-e BKV sztrájk

2008.05.21. 14:52
Szerdán sem tudott megegyezni a szakszervezet a BKV vezetőivel, és ha legkésőbb pénteken sem tud, akkor megtartják a buszosok a keddtől tervezett többnapos sztrájkjukat. A buszközlekedés elégséges szolgáltatásáról azonban már tárgyalnak.

Minimálisan közeledtek az álláspontok a BKV és a sztrájkra készülő szakszervezetek között, miután a szakszervezetek megállapodás-tervezetének nyolc pontja közül csak kettőben van lényeges nézetkülönbség, de persze a többiről is tárgyalnak még, mondta el Nemes Gábor sztrájkbizottsági szóvivő az MTI-nek. Továbbra is vita van két pontról: a paraméterkönyv visszavonása és új készítése a szakszervezetek bevonásával, valamint a kollektív szerződés meghosszabbítása 2012-ig.

Földényi György, a sztrájkbizottság másik szóvivője az Index kérdésére kifejtette, hogy lát esélyt a megegyezésre, mivel erre a BKV menedzsmentje is törekszik. A paraméterkönyv ügyében egyfajta kompromisszum lehet, hogy a BKV vállalja, nem ad el telephelyet, és nem ad ki koncesszióba további vonalakat a szakszervezet egyetértése nélkül addig, amíg nem lesz elfogadott közép- és hosszú távú stratégiája a cégnek.

Tekintettel arra, hogy a „konszenzusos paraméterkönyv” szerint alig 30-cal csökkenne a napi járműkiadás, buszvezetőből pedig amúgy is hiány van a BKV-nál, így látszik tér a megegyezésre a paraméterkönyv teátrális visszavonása nélkül is. A húrt már csak azért sem érdemes túlfeszíteni paraméterkönyv ügyben, mert a tervezettel az utasok jelentős része jobban járna, így van társadalmi támogatottsága.

A BKV szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a szakszervezetek megállapodás-tervezetére adott vezetőségi válaszuk további pontosítását kérték az érdekképviseletek, amit ők péntekre meg is tesznek. Csütörtökön nincs tárgyalás a felek között a követelésekről.