Mátyás
-6 °C
1 °C

BKV-sztrájk: a kötöttpályások felveszik a munkát

Hagyó Miklós pénteken a "vaskerekűekkel", azaz azokkal a BKV-s szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt, akik azt ígérték, hogy a május 27-én kezdődő, több naposra ígért BKV-sztrájkban nem vesznek részt. Ezek a szakszervezetek is egyetértenek az általános sztrájkbizottsági követelésekkel, de pár hónap türelmi időt hagynak a cég zűrös ügyeinek rendezésére.

Nem csatlakoznak a május 27-re kilátásba helyezett többnapos munkabeszüntetéshez a metró-, és a villamosvezetők; a HÉV-es dolgozók egyharmadát képviselő egyik szakszervezet is a nem sztrájkoló érdekképviseletek érveivel ért egyet, közölte Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének (MKDSZ) elnöke pénteken a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel történt megbeszélés után.

Az egyeztetésen részt vett Gelencsér László, a BKV Liga-Munkástanács Szövetség elnöke, Jáger István, a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Kukor Gyula, a BKV Liga-Munkástanács Szövetség elnökhelyettese, valamint Mihály Krisztián, a Független HÉV Szakszervezet elnöke is.

Fele sztrájk, fele nem

Az MKDSZ vezetője elmondta: létrejött ugyan a találkozó a főpolgármester-helyettes és a nem sztrájkoló szakszervezetek között, "attól azonban nem tudunk eltekinteni, hogy a BKV rossz helyzete Hagyó Miklós felelőssége is, mivel a főváros részéről ő felügyeli a közlekedési céget."

A tervezett sztrájkban a normális szolgáltatás mintegy fele üzemel majd; a "vaskerekűek", vagyis a kötöttpályás tömegközlekedési eszközök többsége ugyanis szállítani fogja az utasokat az eseteleges többnapos munkabeszüntetés alatt, mondta Gulyás Attila.

Nem lesz nemzetközi a vezérpályázat

Augusztustól lehet új, pályázattal kiválasztott vezérigazgatója a BKV-nak. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője és John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője az értesülést megerősítve elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet jövő héten kedden tárgyal a BKV vezérigazgatói posztjának pályázati kiírásáról. Nem nemzetközi, hanem hazai pályázat lesz, ami alapján augusztus elsejével veheti át a cég irányítását az új vezérigazgató.

A nem sztrájkoló szakszervezetek is egyetértenek az általános érdekképviseletei követelésekkel, hogy rendezzék az állam és a főváros bevonásával a cég anyagi helyzetét, javítsák a munkakörülményeket, a cég vezetősége álljon el a tervezett csoportos leépítéstől. "Mi még időt adtunk, hogy tárgyalásos úton lehessen rendezni a követeléseket" - mondta ezzel kapcsolatban Gulyás Attila. Ha a követelések nem teljesülnek pár hónapon belül, akkor ezek a szakszervezetek is a sztrájkot választják majd, tette hozzá Gulyás.

Hagyó megköszönte

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az egyeztetésen megköszönte a BKV azon szakszervezeteinek felelősségteljes magatartását, amelyek nem vesznek részt a május 27-től meghirdetett munkabeszüntetésben. Hagyó szerint a BKV közép- és hosszú távú problémáinak megoldására már nem elég az a néhány hét, amikorra munkabeszüntetést jelentett be néhány szakszervezet. A szocialista városvezető ezért arra kérte a közlekedési társaság érdekképviseleteit, hogy vonják vissza sztrájkfelhívásukat, amely csak a feszültségek további felesleges növelését szolgálják.

A politikus felkérte a közlekedési társaság dolgozóit, hogy vegyék fel a munkát május 27-én is. Hagyó Miklós felajánlotta, hogy Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettessel közösen részt vesznek a további egyeztetéseken is.

A sztrájkbizottság megorrolt Hagyóra

A főpolgármester-helyettesnek a sztrájkbizottsággal kellene tárgyalni, mondta a BKV-nál működő sztrájkbizottság szóvivője. Nemes Gábor szerint a mostani tárgyalásnak - amelyre a sztrájkot hirdető szakszervezeteket nem hívták meg - az volt a célja, hogy megossza a szakszervezeteket, ez pedig nem jó taktika. A szakszervezeti vezető szerint a főváros nem a megoldás felé törekszik, hanem a szakszervezetek megosztásán keresztül próbálja elfedni a közlekedési társaság valós problémáit.

A BKV Zrt sztrájkbizottsága pénteken kiadott közleményében felszólította Hagyó Miklóst, hogy "igaztalan állításaival, a közvélemény félre tájékoztatásával, ne hangolja ellenünk Budapest utazóközönségét!" és arra kérte a város vezetőit, hogy "legyen vége a fővárosi utazóközönség büntetésének".

Május 27-én nulla órától határozatlan idejű sztrájkot kezdenek a BKV-s szakszervezetek. Az autóbusz- és troli vezetők csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, a metró- és a villamosvezetők többségét képviselő szakszervezet azonban nem. A szakszervezetek a paraméterkönyv és a létszámleépítés visszavonását, valamint a közlekedési társaság hosszú távú működéséhez szükséges garanciákat követelnek. Áprilisban kétszer is volt munkabeszüntetés, először fél napig, majd legutóbb egy teljes napig nem volt tömegközlekedés Budapesten.