Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Pótvizsganap lehet a sztrájk miatt

2008.05.08. 18:48
Kapcsolódók (16)
Lehet, hogy pótvizsganapot kell beiktatni a május 27-re kilátásba helyezett BKV-sztrájk miatt - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. Az érintett napon országszerte több mint 30 ezer diák érettségizik informatikából, művészeti tárgyakból és ének-zenéből. Közülük több mint hatezren a fővárosban vizsgáznak.

Május 27-e az idei írásbeli érettségi vizsgák utolsó napja: reggel nyolctól 28 és félezren vizsgáznak informatikából, közülük hatezren Budapesten. Délután művészeti tárgyakból és ének-zenéből adnak számot tudásukról a diákok: 640-en a fővárosban, 1350-en vidéken teszik majd le az érettségit.

Ha bármilyen ok miatt veszélybe kerül a vizsgák lebonyolítása, az oktatásért felelős miniszter dönt a szükséges lépésekről. Ez adott esetben érettségi pótnap kijelölését is jelentheti - mondta Pósfai Péter. Az Oktatási Hivatal elnökhelyettese hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, valóban szükség lesz-e erre, és ha igen, milyen időpontok jöhetnek számításba. A jogszabályokban nem határozták meg, mennyi időn belül kell bejelenteni azt, ha végül mégis pótnapot jelölnek ki az érintett tantárgyak esetében - tette hozzá.

A BKV szakszervezetek csütörtökön jelentették be, hogy május 27-én nulla órától határozatlan idejű sztrájkba kezdhetnek. Egyelőre nem tudni, pontosan meddig tarthat a munkabeszüntetés, ám akár több napig is elhúzódhat - mondta a sztrájkbizottság szóvivője. Most annyit tudni, hogy az autóbusz- és trolivezetők csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, a metró- és a villamosvezetők többségét képviselő szakszervezet azonban nem.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes felháborítónak és felelőtlennek tartja az érdekképviseletek döntését. A főváros előzetes felmérése szerint 4 ezer fiatal jelezte, hogy nem tud bejutni a vizsga helyszínére, ha május 27-én sztrájk lesz. Az önkormányzat ismételten felszólította a szakszervezeteket arra, hogy legyenek tekintettel a budapesti érettségizőkre, és a szóbeli vizsgák végéig, június 30-ig ne hirdessenek munkabeszüntetést - olvasható Horváth Csaba csütörtöki közleményében.