Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirúgták a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesét

2008.04.28. 16:18
Kirúgták a BKV-tól a cég közlekedési vezérigazgató-helyettesét, Somodi Lászlót. A paraméterkönyvbe bukott bele.

Visszavonta Balogh Zsolt megbízott BKV-vezérigazgató Somodi László vezetői megbízatását. Somodi a sok vitát kiváltó paraméterkönyv elkészítéséért felelős vezető volt a BKV-nál. A hivatalos indoklás szerint azért hívják vissza, mert a paraméterkönyv nem megfelelő szakmai színvonalon készült el. Igaz, többen azt állítják, ez inkább a politikai megrendelést adó fővárosi vezetés sara, hiszen Somodi és csapata mindig olyan paraméterkönyvet készített, amit rendeltek tőle.

Távozik posztjáról Bosnyák Gyula, a paraméterkönyvvel kapcsolatos koordinációval idén februárban megbízott stratégiai igazgató is.

Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató megköszönte mindkét vezető munkáját, s egyszersmind Somodi Lászlónak egy másik munkakört is felajánlott. A szakember feladata a továbbiakban a Budapesti Közlekedési Szövetséggel, a régióval és az agglomerációs településekkel való kapcsolattartás lenne, amennyiben a kedd reggeli hatáidőig elfogadja azt.

Somodi menesztését Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője elfogadhatatlannak tartja. A szóvivő elmondta, hogy a BKV felügyelő bizottsági tagjaként is elvesztette bizalmát a cégvezetésben, és Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató, valamint mindkét még meglévő helyettesének menesztését tartja indokoltnak. "A BKV történetének legmélyebb krízisét éli. Somodi menesztésével egyetlen szakember sem maradt a cégvezetésében. Sőt, olyan sem, aki már 2007. előtt érdemben foglalkozott volna városi közlekedési kérdésekkel" - mondta Vitézy.

A szóvivő szerint a Somodi menesztése előtti közleménycsata példátlan és gusztustalan, az 1970-es évek hazugságkampányaira emlékeztető. Mint közölte, a történtek mögött Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes bosszúja gyanítható. A szocialista politikus ugyanis sérelmezte Somodi Lászlónak a paraméterkönyv elkészítésével kapcsolatos ténykedését, emlékeztetett.

A VEKE szerint a kialakult helyzet miatt a BKV utasainak egyre kisebb az esélyük egy normális, utasközpontú paraméterkönyvre. Ha a BKV-n belüli leszámolás folytatódik, sőt átterjed a Közlekedési Ügyosztályra, hamar működési zavarok léphetnek fel a cég működésében, ami a napi üzemben is zavarokat okozhat - mondta el Vitézy Dávid.