Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Csütörtökön lehet döntés a következő BKV-sztrájkról

2008.04.22. 20:30
Sikertelenül zárult a múlt pénteki sztrájk utáni első tárgyalás a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között. Az érdekképviseletek továbbra sem tekintik hosszú távon megoldásnak a főváros és a kormány szombati megállapodását, amely alapján 10-12 milliárd forintnyi előfinanszírozáshoz jutna a közlekedési vállalat, ezért Demszky Gábor főpolgármesterrel és Keller László pénzügyminisztériumi államtitkárral is asztalhoz ülnének. A sztrájkról nem mondtak le.

Folytatnák az egyeztetéseket a BKV sorsáról a cégnél működő szakszervezetek, de a tárgyalásokba szerintük a kormányt és a tulajdonos fővárost is be kellene vonni, miután követeléseik ügyében tehetetlennek látják a vállalat vezetését. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, egyáltalán nem közeledtek az álláspontok, és az is látszik, hogy a menedzsmentnek nincs kompetenciája. Hozzátette, a csütörtöki egyeztetésre döntenek a lehetséges következő, májusi sztrájkról, amelyről korábban azt közölték, hogy több napos is lehet.

Demszky Gábor főpolgármester és Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szombaton állapodott meg abban, hogy a kormány segítséget nyújt a fővárosnak. Az összesen 10-12 milliárd forintos tőkejuttastól azt várják, hogy a BKV ezzel elkerüli az adósságspirált. A szakszervezetek ugyanakkor keveslik a pénzt, és úgy látják, hogy csak ebben az évben mintegy 18 milliárd forintra lenne szükség a pénzügyi gondok orvoslására.

A szakszervezetek április 18-án egész napos sztrájkot tartottak. Követeléseik között a BKV anyagi helyzetének rendezésén túl a járatritkítási tervek visszavonása is szerepelt. A közlekedési társaság és a főváros szerint ezt a kérést teljesítették azzal, hogy új paraméterkönyv kidolgozásáról döntöttek, ám az érdekképviseletek úgy vélik, ma sincs kellő garancia arra, hogy nem szűntetnek meg járatokat és nem rúgnak ki munkavállalókat a BKV-tól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?