Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Csütörtökön lehet döntés a következő BKV-sztrájkról

2008.04.22. 20:30
Sikertelenül zárult a múlt pénteki sztrájk utáni első tárgyalás a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között. Az érdekképviseletek továbbra sem tekintik hosszú távon megoldásnak a főváros és a kormány szombati megállapodását, amely alapján 10-12 milliárd forintnyi előfinanszírozáshoz jutna a közlekedési vállalat, ezért Demszky Gábor főpolgármesterrel és Keller László pénzügyminisztériumi államtitkárral is asztalhoz ülnének. A sztrájkról nem mondtak le.

Folytatnák az egyeztetéseket a BKV sorsáról a cégnél működő szakszervezetek, de a tárgyalásokba szerintük a kormányt és a tulajdonos fővárost is be kellene vonni, miután követeléseik ügyében tehetetlennek látják a vállalat vezetését. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, egyáltalán nem közeledtek az álláspontok, és az is látszik, hogy a menedzsmentnek nincs kompetenciája. Hozzátette, a csütörtöki egyeztetésre döntenek a lehetséges következő, májusi sztrájkról, amelyről korábban azt közölték, hogy több napos is lehet.

Demszky Gábor főpolgármester és Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szombaton állapodott meg abban, hogy a kormány segítséget nyújt a fővárosnak. Az összesen 10-12 milliárd forintos tőkejuttastól azt várják, hogy a BKV ezzel elkerüli az adósságspirált. A szakszervezetek ugyanakkor keveslik a pénzt, és úgy látják, hogy csak ebben az évben mintegy 18 milliárd forintra lenne szükség a pénzügyi gondok orvoslására.

A szakszervezetek április 18-án egész napos sztrájkot tartottak. Követeléseik között a BKV anyagi helyzetének rendezésén túl a járatritkítási tervek visszavonása is szerepelt. A közlekedési társaság és a főváros szerint ezt a kérést teljesítették azzal, hogy új paraméterkönyv kidolgozásáról döntöttek, ám az érdekképviseletek úgy vélik, ma sincs kellő garancia arra, hogy nem szűntetnek meg járatokat és nem rúgnak ki munkavállalókat a BKV-tól.