Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hétvégi hangulatot hozott a BKV-sztrájk

2008.04.18. 22:50
A múlt hétfői BKV-sztrájkból tanulva sokan szabadságot vettek ki, vagy otthonról dolgoztak, így a város pénteken majdnem teljesen kiürült, csak néhány helyen alakultak ki kisebb dugók. Sokan vonatoztak, ennél is többen ültek biciklire. Demszky Gábor bejelentette, szombaton tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal, hogy rendezni tudják a közlekedési társaság hosszú távú finanszírozását.

Egésznapos sztrájkot tartottak a BKV dolgozói, így szombat hajnalig Budapesten nem járnak a buszok, villamosok, trolik, metrók, HÉV-ek. A közlekedési társaság szakszervezetei hiába követelték a BKV-tól, hogy vonják vissza a paraméterkönyv tervezetét, hosszú távon garantálják, hogy nem terveznek további csoportos létszámleépítést a cégnél; rendezzék a BKV-dolgozók munkakörülményeit, illetve találjanak megoldást a rossz műszaki állapotú járműpark feljavítására; végül pedig találjanak hosszú távú megoldást a BKV finanszírozására, ugyanis a létszámleépítés és a járatritkítás kérdése alapvetően ettől függ. Ezek többségét a közlekedési cég vezetése nem tudta teljesíteni.

Gulyás Attila, a BKV sztrájkbizottságának szóvivője péntek reggel azt mondta, a sztrájk támogatottsága a dolgozók körében 98 százalékos. Demszky Gábor főpolgármester köszönetet mondott a budapestieknek türelmükért és bölcsességükért és sajtótájékoztatóján jelentette be, szombaton kezdenek tárgyalni a kormánnyal a BKV hosszú távú finanszírozásának rendezéséről.

Képek a városból

Közlekedésgazdasági szakemberek szerint a BKV-sztrájk nem okozott komoly veszteséget a nemzetgazdaságnak, más kérdés, hogy amennyiben a munkabeszüntetések rendszeressé válnának, azt már több szempontból is megérezné a gazdaság. Becsléseik szerint a pénteki kár csekélyebb volt a múlt hétfőn keletkezettnél, mivel az emberek felkészültebbek voltak.

Kellemesen lehetett autózni

Reggel 6 után még nagynak tűnt a forgalom, de később kiderült, a sztrájk ellenére sem alakultak ki akkora dugók, mint amire számítani lehetett a múlt hétfőn tartott félnapos sztrájk tapasztalatai alapján. A főutakon azért élénk volt a forgalom, egyes helyeken torlódás is kialakult, de feltehetően többen meghosszabbították a hétvégét, és már péntekre szabadságot vettek ki. Az esti csúcsforgalomban a reggelihez hasonló volt a helyzet, kialakultak dugók, de a forgalom meg se közelítette a péntek délután megszokottat.

Nézze meg képeinket!

A meteorológusok esős időt jósoltak, de végül napsütés és kellemes tavaszi idő köszöntötte a biciklizni és sétálni vágyókat. A városban annyian bicikliztek munkába, mint talán még soha. Sokan a vonatozást választották, Budapest külső kerületeibe kényelmesen el lehetett jutni vonattal is, több vonalon mentesítő járatokat indítottak. A MÁV és a Volán budapesti járatain elfogadták a BKV-bérletet.

Több járat elindult

A BKV alvállalkozói több vonalon dolgoznak, így elindult a 73-as busz is, és csökkentett kapacitással az 1-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as és 56-os a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint a 42-es villamos is. Elindult a sikló és a libegő is.

A taxitársaságoknál már a hét közepén megkezdődött a csúcsforgalom az előrendelések miatt, de pénteken is volt több olyan társaság, ahol még maradt szabad kapacitás, reggel 9 után pedig egyre több cégnél szabadultak fel az autók.

Klikk!

Mivel tömegközlekedés nélkül a tanárok és a diákok egy részének gondot okozott, hogy eljussanak az iskolákba, a fővárosi tulajdonú intézmények igazgatói eldönthették, hogy tanítási szünetet rendelnek-e el, a hiányzóknak, későknek nem kell igazolást vinniük. Ezt a tanítási napot azonban az intézményeknek később pótolniuk kell. A legutóbbi sztrájk idején 7 fővárosi tulajdonú iskolában volt szünet, most péntekre a 130 intézmény közül 20 jelezte a rendkívüli tanítási szünetet.

Nem volt fennakadás a kórházakban

A fővárosi kórházak ismét az ügyeletek meghosszabbításával próbálták meg átvészelni a sztrájkot, az ügyeletesek addig nem indultak haza az intézményekből, amíg a váltás meg nem érkezett. Több kórház vállalta, hogy alkalmazottainak kifizeti a taxiköltségeket, máshol sokan előző este bementek a kórházakba, ott aludtak, így az előírt időben meg tudták kezdeni az ügyeletüket. Az előjegyzett betegek közül azonban sokan nem jelentek meg, de az ellátás mindenhol zavartalanul üzemelt, az előírt műtéteket mindenhol elvégezték.

Sztrájktörő 1-es a Hungária körúton

A sztrájkolók sakkozással, kártyázással, filmnézéssel töltötték az időt a sztrájk idején. Végül elmaradt a tervezett véradás is, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szerint Nemes Gábor, a BKV sztrájkbizottság szóvivője felajánlása vállalhatatlan volt számukra. Miskovits Eszter azt mondta, már korábban abban állapodtak meg, hogy a BKV dolgozói csütörtökön adnak vért, ami meg is történt, pénteken azonban a sztrájk miatt szabadságolások a vérellátó munkatársainak egy részét szabadságolták, így nem volt kapacitásuk.

A rendőrség egész nap ellenőrizte a BKV telephelyeit, mert reggel két remízt is támadás ért. A II. kerületi Szép Ilona remízbe egy robbanásra alkalmas ismeretlen eszközt dobtak, egy villamoskocsi megrongálódott. A XI. kerületi Fehérvári úti remízbe acélgolyókat lőttek ki, ehhez feltehetően légfegyvert használtak, senki nem sérült meg.

A nap végén elindultak az első éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbuszok. A sztrájk éjfélig tartott, de a megállapodás értelmében az éjszakai járatokat a munkabeszüntetés nem érintette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?