Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ha a kormány ad, akkor Budapest is ad a BKV-nak

2008.04.19. 12:31
Szombaton is egyezkedik a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról. Demszky Gábor azt ajánlotta, hogy ha a kormány többet ad a társaságnak, akkor a főváros is ugyanolyan mértékben emeli hozzájárulását a cég működéséhez.

Szombaton három minisztérium, a főváros és a BKV képviselői tárgyalást kezdtek a BKV finanszírozásáról. A kormányt a pénzügy-az önkormányzati- és a közlekedési minisztérium képviseli, a főváros részéről Demszky Gábor főpolgármester tárgyal. A megbeszélés szünetében Demszky elmondta az ő ajánlatát: eszerint a főváros hajlandó az általa nyújtott támogatás értékét a kormányzatéval azonos szorzó alapján megemelni, ha a kormány is ezt teszi.

Demszky Gábor napok óta levelekkel bombázza a kormányt, hogy adjanak több pénzt a BKV-nak. A társaság dolgozói az elmúlt két hétben kétszer is sztrájkoltak, mert az eladósodott társaság költségeinek lefaragásáért a főváros arra készül, hogy ritkítsa a járatokat. Az ezt rögzítő paraméterkönyvről májusra halasztották a döntést. A főváros érvelése szerint muszáj spórolni valahogy a BKV-n, mert nincs rá több pénz. A BKV-sok szerint a járatritkítás hosszabb távon csak tovább növelné a veszteségeseket, mert egyre több utast vesztenének.

A kormány eddig hajthatatlannak tűnt. Ahogy azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Indexnek adott interjújában is elmondta, nem engedi a költségvetés fellazítását, és nem támogatja, hogy a főváros megkapja a Demszky által kért 18 milliárd forintot. A kormány egy 2003-as megállapodásra hivatkozik. Akkor a kifizették a BKV adósságát és cserébe a fővárosra bízták a társaság további biztonságos működtetését. A kormány szerint a főváros hibája, ha képtelen volt betartani a megállapodást, és hagyta, hogy újabb adósságcsapdába kerüljön a vállalat.

A főváros most csak a BKV fejlesztéseit finanszírozza, illetve 10 milliárd forint tőkepótló támogatást ad. A kormány 21 milliárd forintot fordít fogyasztói árkiegészítésre, vagyis a kedvezményes bérletek utáni árkülönbség pótlására. Demszky három módot javasolt a kormánynak, hogy adjon még többet: vagy utaskilométerre vetített támogatásként kérnek többletforrást a kormánytól, vagy a költségvetésből, vagy a személyijövedelemadó-bevételekből. A főpolgármester egyik kedvenc érve, hogy a fővárosiak adóznak a legtöbbet az országban, és ebből többet kellene visszakapniuk.

A Nádor téren tartott tárgyalások alatt Demszky Gábor kocsijára kerékbilincset helyeztek. Ezt a tárgyalás szünetében leszedték. Mint kiderült az autóban ott volt a szükséges behajtási engedély, csak az kívülről nem jól látszott.