Olivér
4 °C
8 °C

Ha a kormány ad, akkor Budapest is ad a BKV-nak

2008.04.19. 12:31
Szombaton is egyezkedik a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról. Demszky Gábor azt ajánlotta, hogy ha a kormány többet ad a társaságnak, akkor a főváros is ugyanolyan mértékben emeli hozzájárulását a cég működéséhez.

Szombaton három minisztérium, a főváros és a BKV képviselői tárgyalást kezdtek a BKV finanszírozásáról. A kormányt a pénzügy-az önkormányzati- és a közlekedési minisztérium képviseli, a főváros részéről Demszky Gábor főpolgármester tárgyal. A megbeszélés szünetében Demszky elmondta az ő ajánlatát: eszerint a főváros hajlandó az általa nyújtott támogatás értékét a kormányzatéval azonos szorzó alapján megemelni, ha a kormány is ezt teszi.

Demszky Gábor napok óta levelekkel bombázza a kormányt, hogy adjanak több pénzt a BKV-nak. A társaság dolgozói az elmúlt két hétben kétszer is sztrájkoltak, mert az eladósodott társaság költségeinek lefaragásáért a főváros arra készül, hogy ritkítsa a járatokat. Az ezt rögzítő paraméterkönyvről májusra halasztották a döntést. A főváros érvelése szerint muszáj spórolni valahogy a BKV-n, mert nincs rá több pénz. A BKV-sok szerint a járatritkítás hosszabb távon csak tovább növelné a veszteségeseket, mert egyre több utast vesztenének.

A kormány eddig hajthatatlannak tűnt. Ahogy azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Indexnek adott interjújában is elmondta, nem engedi a költségvetés fellazítását, és nem támogatja, hogy a főváros megkapja a Demszky által kért 18 milliárd forintot. A kormány egy 2003-as megállapodásra hivatkozik. Akkor a kifizették a BKV adósságát és cserébe a fővárosra bízták a társaság további biztonságos működtetését. A kormány szerint a főváros hibája, ha képtelen volt betartani a megállapodást, és hagyta, hogy újabb adósságcsapdába kerüljön a vállalat.

A főváros most csak a BKV fejlesztéseit finanszírozza, illetve 10 milliárd forint tőkepótló támogatást ad. A kormány 21 milliárd forintot fordít fogyasztói árkiegészítésre, vagyis a kedvezményes bérletek utáni árkülönbség pótlására. Demszky három módot javasolt a kormánynak, hogy adjon még többet: vagy utaskilométerre vetített támogatásként kérnek többletforrást a kormánytól, vagy a költségvetésből, vagy a személyijövedelemadó-bevételekből. A főpolgármester egyik kedvenc érve, hogy a fővárosiak adóznak a legtöbbet az országban, és ebből többet kellene visszakapniuk.

A Nádor téren tartott tárgyalások alatt Demszky Gábor kocsijára kerékbilincset helyeztek. Ezt a tárgyalás szünetében leszedték. Mint kiderült az autóban ott volt a szükséges behajtási engedély, csak az kívülről nem jól látszott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?