Géza
-12 °C
-4 °C

Hadjáratot indít a főváros a kutyapiszok ellen

2003.01.21. 07:19
Kutyagumi- és kutyafuttatóalapot hoz létre a fővárosi önkormányzat - értesült a Magyar Hírlap. A pénzből helyeznék ki többek között egész Budapest területén azokat a konténereket, amelyekből kutyapiszok eltüntetésére alkalmas zacskókat lehet majd ingyenesen kivenni. Egy korábbi kezdeményezés, a kutyavécé máig tisztázatlan okok miatt hamvába holt.
Kutyagumi elleni kampányt indít a fővárosi önkormányzat. Óriásplakátokon, újságban, tévében próbálják bevonni a lakosságot az ebvégtermék elleni harcba -tájékoztatta Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes a Magyar Hírlapot.

Ellopták a zsacskókat

Ha megszavazza a fővárosi közgyűlés, a százötvenmillió forintos keretből arra is futná, hogy kis konténereket helyeznének ki az utcákra, amelyekből ingyenesen juthatnának zacskóhoz a kutyatulajdonosok, hogy könnyedén eltüntethessék négylábú kedvencük művét.

A fővárosi pénzalapra pályázhatnak majd a kerületek, hogy önrészüket hozzátéve kutyafuttatókat építsenek.

Hasonló kezdeményezésre korábban is volt már példa, azonban például Terézvárosban tömegesen lopták a kutyagumigyűjtő zacskókat. Csak akkor hagyott alább a tolvajkedv, amikor minden zacskón felirat virított, hogy ingyenes. Tavaly 18 ezer ilyen zacskót osztott szét a kutyatulajdonosoknak.

Büntetnék a piszkoló ebek gazdáit

A VI. kerület a kampányon és a verbális meggyőzésen kívül drasztikus eszközökkel is készül jobb belátásra bírni az ebtulajdonosokat. Terveik szerint a jövőben az utcai térfigyelő rendszer segítségével ellenőriznék, ki nem szedi fel saját kutyája piszkát, és büntetést szabnának ki a rendetlenekre. Rómában 75 eurót kell fizetnie a gondatlan gazdának.

Egy másik, vitatott terv szerint kutyagumiátvevő helyeket állítanának fel, ahol az önkormányzat fizetne a beszolgáltatott ürülékért.

Kerülik a vécét az ebek

A keddi Magyar Hírlapban az is olvasható, hogy kudarcba fulladt a XIII. kerület illemhelyprogramja. Az önkormányzat néhány éve közterületi ebvécéket alakított ki kutyafuttatókban, parkokban. Az illemhely 1x1 méteres homokos felület volt, középen a kutyák vécézéséhez elengedhetetlen kellékkel, karóval. Kezdetben szívesen használták a kerületi ebek a toalettet, majd máig rejtélyes okokból elszoktak onnan. Végül ismeretlen tolvajok kilopták a kutyavécé kellékét, a farudat a homokból, így ma már nem működnek az ebtoalettek.