Valér
-1 °C
0 °C

Kutyák a Fehér Házban

2002.12.27. 13:01
Népszerű médiasztár George W. Bush két kutyája az USA-ban. Barney és Spot mögött háttérbe szorul India, a politikus macskája. Az amerikai elnökök kedvenc állatainak még múzeumuk is van. Vezetője szerint az elnökök azért tartottak kedvenceket, hogy emberibb kép alakuljon ki róluk.
Filmes eb

"Ő a fiam, soha nem volt fiam helyett" - mondogatja George W. Bush amerikai elnök a kutyájáról, a 3 éves fekete skót terrierről, Barney-ról. Az eb az idei karácsonyi ünnepek alkalmából videofilmet forgatott: hátára erősített minikamerával mutatta be az elnöki rezidenciát a folyosókon bandukolva. A filmnek nem csak operatőre volt, hanem egyik szereplője is: karácsonyfadísszel játszadozott, majd a Fehér Ház mézeskalácsból megalkotott mását szagolgatta.

Állandó kísérők

George W. Bush amerikai elnök és kutyája Barney
Fotó: Paul J. Richards
Barneynak, hiába ő az elnök kedvence, a Bush házaspár kegyein meg kell osztoznia Spottal, a 13 éves, előkelő származású angol spániellel. Spot a Fehér Házban született, George Bush volt elnök - a mostani elnök apjának - Millie nevű kutyájától. A két eb mindenhová elkíséri az elnököt, a helikopterére, texasi farmjára, Crawfordba, és mellette vannak, amikor tévét néz. Bush minden reggel és minden este "saját lábúlag" megsétáltatja őket. Az ovális terembe azonban Barney nem léphet be, nehogy véletlenül rápiszkítson a beige színű szőnyegre az amerikai demokrácia jelképeként számontartott helyiségben.

Háttérben a macska

Barney és Spot annyira népszerű médiasztár, hogy mellettük teljesen háttérbe szorul az elnök macskája, India. Ez a félénk cica messze nem olyan híres, mint "First Cat" elődje, Socks volt Bill Clinton elnöksége idején. A Fehér Házban egyébként az idén kísért az állati múlt: a karácsonyi díszítmények között 25 olyan híres állat papírmaséból elkészített figurája szerepel, amelyek amerikai elnökök közelében éltek. Látható Woodrow Wilson három báránya; ezek az első világháború idején az elnöki "fűnyírógép" munkáját végezték el és John Adams alligátora, amelyet La Fayette márki ajándékozott neki.

Kutyamániás elnökök

Nem Bush az első elnök, aki ebmániákus. Franklin Roosevelt annyira szerette Fala névre hallgató kutyáját, hogy még a nemzetközi konferenciákra is magával vitte, Warren Harding kutyájának, Laddie Boynak pedig megvolt a maga ülőhelye a minisztertanács asztalánál. Az amerikai elnökök kedvenc állatainak még múzeumuk is van. Vezetője, Claire McLean elmondta, az elnökök azért tartottak kedvenceket, hogy emberibb kép alakuljon ki róluk. Bush elnök azonban nem színleli a szeretetet Barney iránt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!