Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Egy nyomozóiroda mind felett

2004.02.27. 08:17
Bármilyen ügyet bármikor, indoklás nélkül saját hatáskörbe vehetünk, mondta pénteken egy televíziós műsorban Bolcsik Zoltán. A Nemzeti Nyomozó Iroda élére kinevezett dandártábornok szerint nem lesz rivalizálás a különböző rendőri szervezetek között.
Bolcsik Zoltán, aki eddig az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője volt, az MTV Nap-kelte című műsorában úgy nyilatkozott: a Nemzeti Nyomozó Iroda az ORFK keretein belül működik majd, és nem irányítja a megyei kapitányságokat, viszont bármikor bármilyen ügyet saját hatáskörbe vonhat. Indoklás nélkül.

Elmondása szerint az új rendőri szervezet tagja nem elitisták, vagyis nem lesznek nagyképűek az utcán szolgáló kollégáikkal. "Semmilyen rivalizálás nem lehet és nem lesz az egyes szervezetek között; ezt korábban sem tűrtem, ezután sem fogom" - tette hozzá az iroda vezetője.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálati és nyomozó feladatait ellátó egységek összevonásával létrejövő iroda alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítése és nyomozása.

Lamperth Mónika belügyminiszter csütörtök délután nevezte meg azokat a rendőri vezetőket, akik az újonnan alakítandó szervezeti egységet irányíthatják majd. Bolcsik egyik szakmai helyettese Petőfi Attila alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője, másik helyettese pedig Liszka Károly ezredes, az ORFK SZBEI helyettes bűnügyi vezetője lesz.