Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Rádiós baki Bolgár menesztése kapcsán

2002.01.16. 06:40
A hivatalos magyarázat szerint vélhetően "rosszul lett" az a bemondónő, aki kedden a Magyar Rádió egyik hírblokkját követően magánjellegű megjegyzést fűzött a Bolgár György menesztéséről szóló hírhez. "Na végre! - nyugtázta Auth Magda a rádiós távozásával kapcsolatos közleményt. A közszolgálati intézmény elnöksége közleményben határolódott el munkatársától.
A Magyar Rádió (MR) elnöksége kedden közleményt adott ki, amelyben elhatároldódik egyik munkatársától és annak adásban elhangzott megjegyzésétől. "Az MR 11 órás hírblokkjában a bemondó az egyik hírhez egy magánjellegű megjegyzést fűzött. A Magyar Rádió vezetése ezért elnézést kér a hallgatóktól, a megjegyzés tartalmától elhatárolja magát, és az ügyben vizsgálatot indított" - áll a közleményben

Na végre!

Auth Magda, a rádió egyik bemondója ugyanis a "Na végre!" mondatot fűzte kedden délelőtt a 11 órás hírblokk utolsó híréhez - adta hírül a szerdai Népszabadság. Az Observer médiafigyelő szerint a hír a következőképpen szólt.

"A Magyar Rádió elnöksége elítéli a Magyar Hírlap írását, amelyben egy náci laphoz hasonlította a Magyar Nemzetet. A közlemény szerint a magyar sajtótörténet legsötétebb korszakaira emlékeztet az a szerkesztői gyakorlat, amely a tények meghamisításával gyűlöletet kelt intézmények és magánszemélyek között. Az MR vezetése nem ért egyet a Magyar Hírlap állításával, amely szerint az intézmény a választások közeledtével neves újságírókat menesztett, köztük Bolgár Györgyöt és Farkasházy Tivadart. A közleményből kiderül, hogy Farkasházy Tivadar ma is a Magyar Rádió munkatársa, Bolgár György pedig közös megegyezéssel távozott az intézménytől. Na végre!"

A második közlemény

Az Országos Sajtószolgálat kedden délelőtt szintén kiadta a közleményt, ám némileg más tartalommal. Ebből kiderült, hogy az MR eddig egyetlen újságírót sem küldött el, és Bolgár több százezer forintos végkielégítéssel távozott - saját kérésére - a közszolgálati intézménytől. (Korábban beszámoltunk róla, hogy Bolgár György azután távozott több mint 30 éves munkaviszony után a rádiótól, hogy az elnökség úgy döntött: nem vezetheti tovább a Beszéljük meg! című műsort.)

'Rosszul lett'

Auth Magda véletlen megjegyzése után hallgatók százai telefonáltak a rádióba - tudta meg a Népszabadság Hollós János alelnöktől, aki megjegyezte: nem hozzá tartozik az ügy, érdeklődjenek a bemondók főnökénél, Gábor Lászlónál. Gábor a napilapnak elmondta: a hír felolvasása közben nevetgélés volt hallható. A kínos megjegyzést követően a bemondónőt hazaküldte. Gábor megjegyezte: Auth Magda több mint húsz éve dolgozik a rádiónál, nem érti, mi történhetett vele, valószínűleg rosszul lett.

A Magyar Nemzet közleménye
A Magyar Hírlap 2002. január 8-i számának tizenegyedik oldalán Galló Béla Ungarische Beobachter néven emlegette lapunkat, a Magyar Nemzetet. Ez egyértelmű és félreérthetetlen utalás a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt hivatalos napilapjára, a Völkischer Beobachter című náci propaganda újságra - kezdődik a napilap kedden kiadott közleménye. A Magyar Nemzet munkatársai, publicistái, alkalmi szerzői és olvasói tiltakozunk e minősítés ellen. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki ilyen hangon beszéljen politikai ellenfeleiről. Elég volt abból, hogy nácinak minősítsenek mindenkit, aki nem hajlandó részt venni a jelenlegi kormánykoalíció gyalázásában - zárul a közlemény. (MTI)