Szilvia
5 °C
16 °C

Rádiós baki Bolgár menesztése kapcsán

2002.01.16. 06:40
A hivatalos magyarázat szerint vélhetően "rosszul lett" az a bemondónő, aki kedden a Magyar Rádió egyik hírblokkját követően magánjellegű megjegyzést fűzött a Bolgár György menesztéséről szóló hírhez. "Na végre! - nyugtázta Auth Magda a rádiós távozásával kapcsolatos közleményt. A közszolgálati intézmény elnöksége közleményben határolódott el munkatársától.
A Magyar Rádió (MR) elnöksége kedden közleményt adott ki, amelyben elhatároldódik egyik munkatársától és annak adásban elhangzott megjegyzésétől. "Az MR 11 órás hírblokkjában a bemondó az egyik hírhez egy magánjellegű megjegyzést fűzött. A Magyar Rádió vezetése ezért elnézést kér a hallgatóktól, a megjegyzés tartalmától elhatárolja magát, és az ügyben vizsgálatot indított" - áll a közleményben

Na végre!

Auth Magda, a rádió egyik bemondója ugyanis a "Na végre!" mondatot fűzte kedden délelőtt a 11 órás hírblokk utolsó híréhez - adta hírül a szerdai Népszabadság. Az Observer médiafigyelő szerint a hír a következőképpen szólt.

"A Magyar Rádió elnöksége elítéli a Magyar Hírlap írását, amelyben egy náci laphoz hasonlította a Magyar Nemzetet. A közlemény szerint a magyar sajtótörténet legsötétebb korszakaira emlékeztet az a szerkesztői gyakorlat, amely a tények meghamisításával gyűlöletet kelt intézmények és magánszemélyek között. Az MR vezetése nem ért egyet a Magyar Hírlap állításával, amely szerint az intézmény a választások közeledtével neves újságírókat menesztett, köztük Bolgár Györgyöt és Farkasházy Tivadart. A közleményből kiderül, hogy Farkasházy Tivadar ma is a Magyar Rádió munkatársa, Bolgár György pedig közös megegyezéssel távozott az intézménytől. Na végre!"

A második közlemény

Az Országos Sajtószolgálat kedden délelőtt szintén kiadta a közleményt, ám némileg más tartalommal. Ebből kiderült, hogy az MR eddig egyetlen újságírót sem küldött el, és Bolgár több százezer forintos végkielégítéssel távozott - saját kérésére - a közszolgálati intézménytől. (Korábban beszámoltunk róla, hogy Bolgár György azután távozott több mint 30 éves munkaviszony után a rádiótól, hogy az elnökség úgy döntött: nem vezetheti tovább a Beszéljük meg! című műsort.)

'Rosszul lett'

Auth Magda véletlen megjegyzése után hallgatók százai telefonáltak a rádióba - tudta meg a Népszabadság Hollós János alelnöktől, aki megjegyezte: nem hozzá tartozik az ügy, érdeklődjenek a bemondók főnökénél, Gábor Lászlónál. Gábor a napilapnak elmondta: a hír felolvasása közben nevetgélés volt hallható. A kínos megjegyzést követően a bemondónőt hazaküldte. Gábor megjegyezte: Auth Magda több mint húsz éve dolgozik a rádiónál, nem érti, mi történhetett vele, valószínűleg rosszul lett.

A Magyar Nemzet közleménye
A Magyar Hírlap 2002. január 8-i számának tizenegyedik oldalán Galló Béla Ungarische Beobachter néven emlegette lapunkat, a Magyar Nemzetet. Ez egyértelmű és félreérthetetlen utalás a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt hivatalos napilapjára, a Völkischer Beobachter című náci propaganda újságra - kezdődik a napilap kedden kiadott közleménye. A Magyar Nemzet munkatársai, publicistái, alkalmi szerzői és olvasói tiltakozunk e minősítés ellen. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki ilyen hangon beszéljen politikai ellenfeleiről. Elég volt abból, hogy nácinak minősítsenek mindenkit, aki nem hajlandó részt venni a jelenlegi kormánykoalíció gyalázásában - zárul a közlemény. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?