Aliz
6 °C
14 °C

Rogán: kormánypárti mohóság a Bóly Rt. magánosításában

2004.07.30. 13:56
Kormánypolitikusok "mohósága" húzódik meg a Bóly Rt. magánosítása mögött - állítja Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint MSZP-s politikusok is meghatározó részesedést szerezhetnek a mezőgazdasági cégben a privatizáció során. Az érintett MSZP-s országgyűlési képviselő, Gráf József viszont azt állítja, hogy cége csupán a privatizált rész 10 százaléka erejéig szállt be pénzügyi partnerként a vételbe, így korántsem játszik meghatározó szerepet a bolyi vezetés mellett.
A Fidesz szerint a költségvetési mohóság mellett kormánypárti politikusok mohósága is meghúzódik a felgyorsított privatizáció mögött" - állította Rogán Antal az ÁPV Rt. épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a Bóly Rt. privatizációja alulárazott és szocialista politikusoknak juttat meghatározó szerepet a legértékesebb hazai agrárcégben.

Gráf József szocialista képviselő szerint viszont felháborító, hogy épp a Fidesz köt bele egy, a privatizációs szabályokat figyelembe vevő, az állam számára készpénzbevételt jelentő tranzakcióba, miután az Orbán-kormány a szabályokat figyelmen kívül hagyva 2 éves türelmi időszakkal, 20 éves futamidőre, 3 százalékos kamatra privatizált 12 állami gazdaságot úgy, hogy a magánosításból nem zárta ki a gazdaságok vezetését és felügyelőbizottsági tagjait.

Feltűntek az érdekkkörök

Rogán Antal az ÁPV Rt. előtt bejelentette, hogy a Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne írja alá a részvénytársaság privatizációs szerződését. A politikus elmondta, hogy az ÁPV Rt. a nyár folyamán gyorsított eljárásban, "suttyomban" döntött több cég, közöttük a Bóly Rt. privatizációjáról. Mint közölte, a bólyi részvénytársaságra pályázó egyetlen nyertes az Invest Group Bóly Rt. tulajdonosi körében meghatározó részesedéssel rendelkezik egy olyan részvénytársaság, amelynek igazgató tanácsi elnöke Gráf József szocialista országgyűlési képviselő. Ebből jól láthatóan az következik, hogy már feltűntek szocialista érdekkörök Bóly privatizációja mögött - jelentette ki Rogán, aki szerint a Bóly Rt. "korábban sem nélkülözte szocialista érdekkörök jelenlétét, hiszen az a Varga Péter, aki jelenleg a Bóly Rt. vezérigazgatója és egyben a privatizáció egyik legnagyobb haszonélvezője, a Baranya megyei közgyűlés szocialista képviselője". Rogán Antal tudomása szerint a Bóly Rt. felügyelő bizottságának tagja Puch László, MSZP pénztárnok és képviselő sógora is.

Rekord bevétel

Gráf József Rogán állításaira reagálva az Indexnek azt mondta, hogy cégét a bólyi részvénytársaságban többségi tulajdont szerző dolgozók, és a menedzsment több mint 20 cég közül választotta ki. Az együttműködés a privatizált 77 százalék 10 százalékára vonatkozik, ami a fideszes politikus állításával szemben nem jelent meghatározó részesedést. Gráf szerint egyébként a korábbi privatizációkkal szemben a most megkötött üzlet rekord bevételt jelent az államnak a mezőgazdasági cégek eladásának terén, ugyanakkor az összesen 1,1 milliárdos tőkeemelési kötelezettség miatt azt is biztosítja, hogy az Rt.-t továbbfejlesztik és nem szétdarabolják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?