Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A Fidesz lemondott egy biztos befutóról

2005.12.15. 10:14
A Fidesz jelöltje mellett Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős minisztere is indul a 2006-os országgyűlési választáson a zalaszentgróti választókörzetben. A szocialisták abban bíznak, hogy 1990 óta először ölükbe pottyan a győzelem az aprófalvas körzetben.

"Kérdezze meg a Fideszt, hogy miért nem engem indítanak" - mondta Boros Imre, az Orbán kormány PHARE-ügyekért felelős minisztere, aki jobboldali jelöltként 1998-ban és 2002-ben is mandátumot szerzett az ország legnagyobb településszámú választókörzetében, Zalaszentgróton. Először a Független Kisgazdapárt, majd a Fidesz-MDF közös jelöltjeként jutott a parlamentbe. Egyébként a rendszerváltás óta itt mindig a jobboldal győzött, 1990-ben az MDF-es Tóth Tihamér, 1994-ben a KDNP-s Pálfi Dénes.

#alt#
Boros Imre (Fotó: parlament.hu)

Boros Imre most is indul Zalaszentgróton, de ezúttal függetlenként, a Fidesz Vigh Lászlót, az 1200 lelkes Felsőrajk polgármesterét indítja. Felmerült, hogy esetleg azért mellőzi a legnagyobb ellenzéki párt, mert nyilvánosan beismerte, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a III-as főcsoportfőnökséggel. Erről Nagy Kálmán, a Fidesz megyei elnöke azt mondta, hogy "közvetlen összefüggést" nem lát.

Boros Imre a 2002-es választás után az MDF-frakcióban kezdett dolgozni, de a párt országos elnökségre távozásra szólította, mert szerintük a frakciónak adott írásbeli nyilatkozatai és a sajtóban tett nyilatkozatai között feloldhatatlannak tűnő ellentmondások voltak. Boros szerint "devizabűncselekmény-koholmányokkal zsarolva" kényszerítették az állambiztonsági szervekkel való együttműködésre. Boros 2003-ban a Fidesz-frakcióhoz csatlakozott volna, de kérelmét elutasították.

A szocialisták a megyei elnöküket, Baracskai Józsefet indítják, aki most bízik abban, hogy a két jobboldali jelölt mellett ő lehet a nevető harmadik. Esélyeit csökkenti, hogy 2002-ben Borost már az első fordulóban megválasztotta a szavazók 60 százaléka, az akkori szocialista jelöltre viszont mindössze 28,5 százalék szavazott.

Koalíciós jelölt lehet Kókából

Hiller István elképzelhetőnek tartja, hogy Kóka János gazdasági miniszter az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje legyen a parlamenti választásokon. Egy kérdésre válaszolva arról beszélt a Nap-keltében, hogy az elmúlt napokban tudták meg, hogy Kóka János az SZDSZ színeiben képviselőjelöltként indul Budapesten az I. és a II. kerületek közös választókörzetében. Az esetleges közös jelöltségről azonban hivatalos tárgyalásokat nem folytattak.

Kóka János a Nap-kelte következő vendégeként a felvetésre azt válaszolta, hogy ezek a kérdések nem egyéni szinten, hanem a pártok között dőlnek el, de az SZDSZ-nek a fő célja a liberális értékek bemutatása.