Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

MDF: Borosnak mennie kell

2002.09.03. 20:12
A Magyar Demokrata Fórum országos elnöksége keddi ülésén egyhangú döntésével arra kérte fel Boros Imrét, hogy hagyja el az MDF képviselőcsoportját. Az Orbán-kormány titkosszolgálati múlttal vádolt egykori PHARE-minisztere ugyan nem tagja a pártnak, ám az elnökség a jelek szerint kiállt Dávid Ibolya mellett, aki az ügy kipattanása után megvonta bizalmát a politikustól. A fórum frakciója pénteken dönt Boros-sorsáról.
A volt kisgazda miniszternek el kell hagynia az MDF képviselőcsoportját. Herényi Károly szóvivő a párt elnökségének ülését követő jelentette be, hogy a tizennégy fős testület egyhangúlag Boros Imre távozása mellett tette le a voksát.

Feloldhatatlannak tűnő ellentmondások

Boros Imre
Herényi Károly az elnökség indokait ismertetve elmondta: Boros Imrének a frakció előtt írásban tett nyilatkozata és sajtónyilatkozatai között feloldhatatlannak tűnő ellentmondások vannak. Újságírói kérdésre válaszolva Herényi Károly kijelentette: ha Boros Imre nem mond le, akkor ügyében a lakitelki kétnapos frakcióülésen döntenek. A képviselőcsoport több tagja, akik az Indextől értesültek az elnökség döntéséről, meglepetésüknek adtak hangot, mert mindannyian arra számítottak, hogy a frakció saját hatáskörben vizsgálja a D-008-as múlttal vádolt politikus ügyét. Boros Imre ugyanis nem tagja az MDF-nek.

Dávid Ibolya már levette róla a kezét

Mint emlékezetes, Boros a Magyar Nemzetben beszélt először titkosszolgálati kapcsolatairól, a Népszabadságban megjelent beszervezési parancsot azonban hamisítványnak nevezte. Későbbi közleményében azt állította, hogy az állambiztonsági szervek zsarolással kényszerítették az együttműködésre. Bár az MDF képviselőcsoportjának tagjai visszafogottan nyilatkoztak az ügyről, Balsai István frakcióvezető pedig kifejezetten a parlamenti csoport kompetenciájának tartotta az ügy kivizsgálását, Dávid Ibolya pártelnök két közleményben is felelősségre vonta Borost, amiért az elmulasztotta jelezni érintettségét.

Az első független?

Mint arról beszámoltunk, a frakciónak a Pokorni-ügy kirobbanása után kellett arról nyilatkozni, hogy saját maguk, vagy tudomásuk szerint családjuk együttműködött-e a Kádár-korszak titkosszolgálatával. A deklarációt Boros Imre is aláírta, ezért Dávid Ibolya közleményében leszögezte: a politikus elvesztette bizalmát. Az elnökségben egyébként számos frakciótag is helyet foglal, ezért ha Boros nem távozik önként, akkor sem kétséges a csoport döntése. Az új összetételű Országgyűlésben Boros lesz az első független képviselő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!