Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boros nem élvezi többé Dávid Ibolya bizalmát

2002.08.26. 22:06
Boros Imre többé nem élvezi a bizalmamat - nyilatkozta Dávid Ibolya hétfőn este. Az MDF elnöke arra a közleményre reagált, amelyben Boros Imre, az előző kormány PHARE-minisztere elismerte: "deviza-bűncselekmény koholmányokkal zsarolva" kényszerítették az együttműködésre.
Zsarolással kényszerítettek az együttműködésre állambiztonsági szervek - állította hétfői közleményében Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere. A politikus szerint amikor 1988-ban megpróbálta elhagyni akkori munkahelyét, a Magyar Nemzeti Bankot, azzal fenyegették, hogy deviza-bűncselekmény elkövetéséért elmarasztalják.

Eddig cáfolta a beszervezését

Boros Imre
A politikus eddig kétszer cáfolta, hogy sikeresen beszervezték volna. A Népszabadság augusztus 17-ei számában közölt dokumentumokat arról, hogy Boros Imre, az Orbán-kabinet PHARE-minisztere volt a D-008-as szigorúan titkos tiszt a kémelhárításánál. A napilap közölte az 1988-as kinevezési parancsot, valamint a '89 márciusi nyugdíjazásáról szóló iratot. Az MDF képviselőcsoportjában politizáló Boros Imre két nappal később hamisítványnak nevezte a dokumentumokat, és közölte, hogy szakértőivel vizsgáltatja, milyen jogi lépéseket tehet.

Boros a Magyar Nemzetnek adott interjújában, valamint a távirati irodához eljuttatott kommunikéjében is tagadta szt tiszti múltját. A volt miniszter Orbán Viktor zalai rendezvényén szintén levélben kérte az exkormányfő hallgatóit, hogy az igaztalan vádak miatt imádkozzanak érte.

Oda a legnagyobb tőke

Dávid Ibolya hétfői nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Boros Imrétől arra várt nyilvános választ, vajon az MDF országgyűlési frakciójának megalakulásakor aláírt nyilatkozata hamis vagy az azóta a sajtóban tett állításai. Boros Imre, aki nem tagja az MDF-nek, ugyanis aláírásával vállalva olyan nyilatkozatot tett, miszerint nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával vagy munkatársával sem.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: megítélése szerint a politikus legnagyobb tőkéje a szavahihetőség. - A továbbiakban Boros Imre az én bizalmamat nem élvezi, az országgyűlési képviselőcsoportnak pedig azt javaslom, hogy a szeptemberi első frakcióülésen vitassa meg ezt a kérdést.