Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Boros nem élvezi többé Dávid Ibolya bizalmát

2002.08.26. 22:06
Boros Imre többé nem élvezi a bizalmamat - nyilatkozta Dávid Ibolya hétfőn este. Az MDF elnöke arra a közleményre reagált, amelyben Boros Imre, az előző kormány PHARE-minisztere elismerte: "deviza-bűncselekmény koholmányokkal zsarolva" kényszerítették az együttműködésre.
Zsarolással kényszerítettek az együttműködésre állambiztonsági szervek - állította hétfői közleményében Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere. A politikus szerint amikor 1988-ban megpróbálta elhagyni akkori munkahelyét, a Magyar Nemzeti Bankot, azzal fenyegették, hogy deviza-bűncselekmény elkövetéséért elmarasztalják.

Eddig cáfolta a beszervezését

Boros Imre
A politikus eddig kétszer cáfolta, hogy sikeresen beszervezték volna. A Népszabadság augusztus 17-ei számában közölt dokumentumokat arról, hogy Boros Imre, az Orbán-kabinet PHARE-minisztere volt a D-008-as szigorúan titkos tiszt a kémelhárításánál. A napilap közölte az 1988-as kinevezési parancsot, valamint a '89 márciusi nyugdíjazásáról szóló iratot. Az MDF képviselőcsoportjában politizáló Boros Imre két nappal később hamisítványnak nevezte a dokumentumokat, és közölte, hogy szakértőivel vizsgáltatja, milyen jogi lépéseket tehet.

Boros a Magyar Nemzetnek adott interjújában, valamint a távirati irodához eljuttatott kommunikéjében is tagadta szt tiszti múltját. A volt miniszter Orbán Viktor zalai rendezvényén szintén levélben kérte az exkormányfő hallgatóit, hogy az igaztalan vádak miatt imádkozzanak érte.

Oda a legnagyobb tőke

Dávid Ibolya hétfői nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Boros Imrétől arra várt nyilvános választ, vajon az MDF országgyűlési frakciójának megalakulásakor aláírt nyilatkozata hamis vagy az azóta a sajtóban tett állításai. Boros Imre, aki nem tagja az MDF-nek, ugyanis aláírásával vállalva olyan nyilatkozatot tett, miszerint nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával vagy munkatársával sem.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: megítélése szerint a politikus legnagyobb tőkéje a szavahihetőség. - A továbbiakban Boros Imre az én bizalmamat nem élvezi, az országgyűlési képviselőcsoportnak pedig azt javaslom, hogy a szeptemberi első frakcióülésen vitassa meg ezt a kérdést.