Ervin
14 °C
22 °C

'Galádság, férfiatlan, gerinctelen dolog'

2005.02.27. 19:45
Boross Péter volt miniszterelnök felháborodott az újabb állítólagos ügynöklista közzétételén és azt közölte, fenntartásokkal kell kezelni a dokumentumot. Fodor Gábor SZDSZ-es politikusnak ismerős a lista. Demeter Ervin szerint figyelemelterelés a lista. Az ombudsman úgy véli, jogellenes cselekedet történt.
Fodor emlékszik a listára
Fodor Gábor az MTI-nek azt mondta, valószínű, hogy az interneten megjelentetett lista azonos azzal, amelynek egy részletét ő a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként még a ,90-es évek elején látott. "Valószínű, hogy az a lista, amit annak idején átadtak. A listának egy részét, a képviselőkre vonatkozót én láttam és ismertem, amikor még a nemzetbiztonsági bizottság tagja voltam a ,90-es évek elején" - mondta a politikus.
Az angelfire.com amerikai ingyenes tárhelyszolgáltatón közölt lista nem valódi, nem teljes, bár van olyan része, amelyik valós, mondta Boross Péter volt miniszterelnök a TV2 Napló című műsorában vasárnap.

Az exkormányfő elmondta, a rendszerváltás idején hat-nyolc ügynöklista volt. Az interneten most közzétett dokumentumokkal hitelességével kapcsolatban a fejléceket, a pecséteket hiányolta. "Fal vagyok háborodva" - fogalmazott, majd hozzátette, kapásból tud három olyan személyt mondani, aki tévesen szerepel a listán.

"Felelőtlen galádság, férfiatlan, gerinctelen dolog egy listát így közzétenni" - mondta Boross Péter és azt hangsúlyozta, hogy erős fenntartásokkal kell a dokumentumokat kezelni.

A volt miniszterelnök különösen fájdalmasnak nevezte az egyházak elleni támadást.

Péterfalvi: jogellenes a lista közlése
Az adatvédelmi biztos határozott álláspontja szerint jogellenes az újabb ügynöklista internetes közlése, melynek kapcsán a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség is felvethető. "Nem véletlen, hogy maga a közlő sem vállalta fel a nyilvánosság előtt cselekedetét" - nyilatkozta Péterfalvi Attila az MTI-nek.

Pétervalvi Attila figyelmeztetett, hogy az is törvénysértést követ el, aki a névsort átveszi, továbbterjeszti.

Az internetre felkerült listán a sajtóban, a kulturális élet különböző területein, a politikában tevékenykedő és a történelmi egyházakba beépített egykori állítólagos ügynökök szerepelnek. A magát Szakértő'90 néven aposztrofáló ismeretlen szerint a 219 nevet tartalmazó lista azonos az Antall József exminiszterelnöknek átadott, ám 1990 óta csupán szóbeszédből ismert anyaggal.

A listán szereplők egy része elismerte , hogy jelentett az előző rendszerben, többen pedig cáfolták állítólagos érintettségüket.

Nyilvánosságot akar az MSZP, Demeter figyelemelterelésről beszél
Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta, "a dokumentumok "meglehetően hitelesnek tűnő papíroknak tűnnek", de a történeti levéltár anyagának teljes feldolgozása nélkül "egyetlen ilyen lista sem lehet minden kétséget kizáróan hiteles lista".

Hozzátette, éppen azért, hogy minden kétség eloszoljon az ügynökökkel kapcsolatban, támogatni kell az MSZP törvényjavaslatát az Országgyűlésben, mert "csak az ügynöklisták nyilvánossága lehet megoldás".

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere szerint figyelemelterelés az a 219 nevet tartalmazó, "ügynöklista" közzététele.

"A decemberi elővétele az ügynökügynek is már ezt a cél szolgálta, és most a gazdatüntetésekről kívánják elterelni a figyelmet" - mondta a fideszes politikus a TV2 Tények című hírműsorában vasárnap este. A politikus szerint a rendszerváltás előtti belügyminiszter tudhat arról, mennyire hiteles ez a lista.