Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Interneten az Antall-féle ügynöklista

2005.02.27. 13:10
Egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült ügynöklista jelent meg szombaton egy ingyenes internetes tárhelyen. A listát álnéven helyezték el az angelfire.com oldalon, a kísérőszöveg végén csupán Szakértő'90 aláírás szerepel. A dokumentum publikálója azt állítja "hiteles forrásból" jutott hozzá az öt csoportra oszotott névsorhoz, amely véleménye szerint "több mint valószínű", hogy azonos a Németh Miklós által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal.

(Az Index a továbbiakban adatvédelmi jogi megfontolásokból nem teszi elérhetővé saját oldaláról a listát. Az ügynöknévsor az angelfire.com tárhelyen található.)

A sajtóban, a kulturális élet különböző területein, a politikában tevékenykedő és a történelmi egyházakba beépített egykori ügynökök névsora került fel az internetre szombaton. A magát Szakértő'90 néven aposztrofáló ismeretlen szerint a 219 nevet tartalmazó lista azonos az Antall József exminiszterelnöknek átadott, ám 1990 óta csupán szóbeszédből ismert anyaggal.

Anonim módon


Kattintson a nagyításhoz!
A lista közlője bevezető kísérőszöveggel látta el az anonim, ingyenes tárhelyen megjelentetett dokumentumgyűjteményt. "Szakértő'90" állítása szerint "hiteles forrásból" jutott hozzá a gépelt listákhoz, amelyeknek fénymásolatát változtatás nélkül - "úgy, ahogy azokat 15 évvel ezelőtt készítették" - helyezte el az angelfire.com ingyenes tárhelyszolgáltatón. A 17 lapból álló anyag valójában öt egymástól elkülönülő ügynöklista. Az egykori összeállítók külön kategóriába sorolták a a rendszerváltás évei előtt az országos sajtóban dolgozókat, a kulturális és a művészeti élet szereplőit, a helyi lapkiadásban tevékenykedőket, a pártok és politikai szervezetek tagjait és a történelmi egyházak képviselőit. A különböző hosszúságú listákon összesen 219 név és a személyazonosság megállapításához szükséges adat (születési hely, dátum és anyja neve) szerepel.

Illusztráció volt

A kísérőszöveg szerint nem ismertek a listára felkerült személyek kiválasztásának szempontjai, de valószínűsíti, hogy "a 90-es évek közéletéhez tartozó személyek egyes csoportjainak érintettségét" próbálták illusztrálni a készítők. A listákon sem fedőnév, sem az esetleges beszervezést bizonyító bármilyen adat nem szerepel, de "Szakértő'90" úgy véli, hogy a többség a Belügyminisztérium egykori III/III-as csoportfőnökségéhez tartozott, a kisebb részt pedig a kémelhárítással foglalkozó III/II-es csoportfőnökség szervezte be.

Tévés, rádiós, püspök

Első blikkre az
Antall Péter, az egykori kormányfő fia az Index kérdésére azt mondta, hogy "első blikkre" úgy tűnik, hogy ez az a lista, amelyet édesapja 1990-ben kapott hivatali elődjétől. Antall Péter, aki egyelőre mélyebb vizsgálódás nélkül telefonon nyilatkozott, úgy vélekedett, hogy a listán szereplő nevek és a tagolás alapján nagy bizonyossággal beazonosítható a dokumetum.
A részlisták a kulturális és egyházi személyek esetében a leghosszabbak, az előbbi 62, az utóbbi 50 nevet tartalmaz. Közismert, de eddig ügynökmúlttal nem gyanúsított embereket különösen az országos média és az egyházak esetében sorol fel nagyobb számban a dokumetumgyűjtemény. Szerepel a listán több tévés és rádiós személyiség, történelmi egyházak ismert képviselői, valamint a katolikus egyház néhány ma is aktív vezetője, egykori pápai követe. A lista az MDF, az SZDSZ, a Fidesz és több a rendszerváltás idején a politikában aktív, azóta marginalizálódott vagy megszűnt szervezet tagjai közül is tartalmaz néhány nevet. Az MSZP nem szerepel a kigyűjtésben, ami egybeesik azzal, amit a kísérőszövegben idézett egykori belügyminiszter, Horváth Balázs egy korábbi nyilatkozatában elmondott: "szocialista párti személy egy darab sem volt" abban a listában, amit Antall és Göncz Árpád melett ő is megkapott Németh Miklóstól.

Ismertek lettek

A különböző kategóriákban felbukkanak olyan személyek is, akikről már korábban ismertté vált, hogy beszervezték, vagy csak megkörnyékezték őket. A kulturális élet szereplőiről összeállított listán szerepel többek között a Népszabadság szinikritikusának, Molnár Gál Péternek neve is, akiről tavaly év végén derült ki, hogy éveken át jelentett a szolgálatnak. A listán megtalálható Forró Tamás neve is, akiről pedig októberben írta meg a Magyar Nemzet, hogy Szilágyi Ákos fedőnéven írt feljegyzéseket. Forró akkor nem reagált. Az MDF-es ügynökök között sorolja fel a lista Csurka Istvánt, a MIÉP jelenlegi elnökét is, aki 1993-ban már elismerte, hogy beszervezték, de azt állította, hogy csak kényszer hatására írta alá 1957-ben a 6-os kartont. A politikusnévsorba került az SZDSZ politikusa, Szalay Gábor is, aki a Medgyessy-ügy idején, 2002-ben ismerte el, hogy '70-es évek végétől a '80-as évek végéig megszakításokkal együttműködött a Belügyminisztérium III/II-es csoportjával. A kulturális szekcióban felsorolt Arató András, egykor ismert lemezlovas néhány hónapja egy tévéműsorban ismerte el ügynökmúltját.

Nem teljes, tendenciózus, de eredeti
A listák faximile másolatai Varga László levéltáros szerint arra engednek következtetni, hogy eredetiek. Az állambiztonsági iratok szakértője szerint az Antall-listák történetének ismeretében hihető, hogy a most felbukkant névsorok valóban azonosak az 1990-ben összeállítottakkal. Varga a lista megbizhatóságát az utóbbi időben kétségbe vonó nyilatkozatokkal ellentétben tartalmában is valósnak tekinti a dokumentumot, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az összeállítók minden bizonnyal tendenciózusan, számukra valamilyen okból fontos szempontok alapján szemezgettek a rendelkezésre álló információkból. Varga szerint biztos például, hogy a listán szereplő rendszerváltás utáni képviselők felsorolása nem teljes.