Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nehéz lesz felfedni az egyházi ügynököket

2005.02.17. 17:27
Bár a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Veres András csütörtökön elismerte, hogy az egyház papjai között voltak olyanok, akik jelentettek a szocialista korszak állambiztonsági szerveinek, a beszervezett papok köréről várhatóan még hosszú ideig nem születik pontos kimutatás. Egy Németországban élő emigrált egyháztörténész szerint hatvan emberről bizonyítható, hogy jelentéseket írt, a témában publikáló hazai teológus szerint azonban nincs értelme a számokkal való felelőlőtlen dobálózásnak. A szerző az interneten is fellelhető tanulmánya szerint egyébként 1958-ban az elhárításnak az egyházi "terület átfogására" mindössze 171 ügynök állt rendelkezésére.

A Németországban élő, 1956 után emigrált Adriányi Gábor katolikus egyháztörténész a Vigíliában közölt, majd a Népszabadságban is idézett írása szerint mintegy hatvan katolikus egyházi emberről állítható bizonyosan, hogy együttműködött a rendszerváltás előtti állambiztonsági szervekkel, és adott jelentéseket az egyház belügyeiről. Adrányi szerint a több forrásból megerősített neveket tartalmazó listán papok, szerzetesek, sőt egyházi vezetők nevei is vannak, nagy részük már nem él, ám, mint állítja, a püspöki kar egyik, ma is hivatalban lévő tagja is a beszervezettek között volt.

Papok és ügynökök aránya
megyénként 1958-ban
Megye Paplétszám Ebből ügynök
Budapest 480 45
Baranya 296 12
Bács-Kiskun 280 6
Békés 180 2
Borsod 194 10
Csongrád 310 10
Fejér 300 8
Győr 316 9
Hajdú-Bihar 178 2
Heves 258 9
Komárom 260 5
Nógrád 197 6
Pest 280 8
Somogy 121 3
Szolnok 188 6
Tolna 170 2
Vas 274 11
Veszprém 260 11
Zala 121 6
Összesen 4663 171
Forrás: vallastudomany.hu
Máté-Tóth Andrásnak A II. Vatikáni zsinat és a magyar elhárítás című tanulmánya szerint 1958-ban az egyházi személyek 3,67 százalékát szervezte be az elhárítás.
Tudtak a jelentőkről

Az egyház tagjai számára ismert volt, hogy a papság és a szerzetesek körében voltak olyanok, akik a szocializmus idején jelentést adtak szolgálatukról és a körülöttük élo személyekről, közölte Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Veres püspök az Indexnek nem kívánt nyilatkozni, de az MTI-nek azt mondta, hogy a kommunista diktatúra éveiben az egyház embereit, szerzeteseket, papokat rendszeresen zaklatták, fizikailag és lelkileg is gyötörték, "hiszen bennük látták a legfőbb ideológiai ellenfelet". "Érthető, hogy voltak olyanok, akik nagyon hősiesen ellenálltak, és egészen a vértanúságig vállaltak minden megpróbáltatást. Voltak mások, akik esetleg nem működtek együtt, de hallgatásukkal úgy gondolták, hogy mindenféle különösebb ellenállás nélkül meg fogják tudni őrizni hivatalukat és a munkájukat (...), és voltak mások, akik így vagy úgy elbuktak az ilyen lelki és fizikai terror alatt, ok esetleg valóban bekerültek azok körébe, akik jelentést adtak szolgálatukról, vagy a körülöttük élő személyekről" - mondta Veres.

Idősebb papok elbeszéléseire hivatkozva közölte, az úgynevezett beépített emberek többségéről paptársai tudták, hogy jelentéseket készítenek. Veres András szerint azoktól várható nyilvános bocsánatkérés, akik a pártállami rendszert működtették, és másokat megaláztak. "Lehet, hogy többen közülük ma is politikai hatalmat képviselnek, és ott vannak a politikai vezetésben" - tette hozzá a püspök.

Felelőtlenség a számokkal dobálózni

Máté-Tóth András, a Szegedi Egyetem vallástudományi tanszékvezetője Adriányi Gáborral szemben azt állítja, hogy tudományosan megalapozatlan, politikai és egyházi értelemben is felelőtlenség számokkal dobálózni az egyházi ügynökök számát illetően. "A II. Vatikáni zsinat és a magyar elhárítás" című tanulmány szerzője szerint az egyházi személyek beszervezésének története olyan kevéssé feldolgozott terület, ahol jelenleg nincs olyan tudós, aki pontosan meghatározhatná a beszervezettek körét. Máté-Tóth eddigi kutatásai alapján azt állítja, hogy a beszervezettek között kevés volt a személyes előnyökért jelentő úgynevezett karrierügynök. A kutató hipotézise szerint ráadásul a 70-es évektől a III/III-as osztállyal szemben is megerősödött Állami Egyházügyi Hivatal térnyerésével egyre vékonyodott az a réteg, akit formálisan beszerveztek, miután különféle utakon a hivatal is rajta tudta tartani kezét az egyház belső mozgásain.