Eleonóra
-1 °C
2 °C

És kik nyerték a botrányos választókerületeket?

2006.04.10. 05:24
Szinte minden megyében akadt néhány választókerület, ahol pártok belháborúi vagy testvérháborúi, sértődések vagy az időközi választásokon kitört botrányok miatt az elmúlt négy évben országos ismertségre tettek szert helyi jelöltek. Megnéztük, hogy ezekben a körzetekben hogyan zárultak a választások.

Bács-Kiskun: hol van már Zuschlag?

Az országgyűlési mandátumától visszaléptetett Zuschlag János kiskunhalasi választókerületében utódjának, Váradi Krisztiánnak sem sikerült nyernie. (Zuschlag sem nyert 2002-ben, mandátumáét listán szerezte.) A fideszes Szabó Erika 44,53 százalékkal vezet a második forduló előtt a kiskunhalasi MSZP-s frakcióvezető előtt.

Pártmegrovást kapott Zuschlag János>>>

Szécsi Gábor kecskeméti polgármester a Fideszt hagyta ott az SZDSZ kedvéért. Úgy tűnik, nem csinált rossz üzletet. A kecskeméti második választókerület koalíciós közös jelöltjeként négy százalékponttal vezet a fideszes Horváth Zsolt előtt. A négy évvel ezelőtt Bács-Kiskunban 10:0-s győzelmet arató Fidesz Szécsi jó szereplése miatt most 9 választókerületben áll nyerésre vagy szerzett mandátumot az első körben.

Polgármester frakció nélkül>>>

Baranya: a radarkampány nem jött be

Zengo csucs
Tiltakozás a Zengőn

A Gyurcsány-kormány fél évvel a választás előtt a Zengő helyett a Pécs közigazgatási területéhez tartozó Tubesre jelölte ki a NATO-radar helyét. A helyszínt még a Zengő ellen tiltakozó környezetvédő szervezetek többsége is támogatta, Borhidi Attila, a politikában most debütáló 74 éves fideszes jelölt viszont váratlanul kampányának középpontjába állította a lokátor elleni tiltakozást. Úgy tűnik, kevés sikerrel, Szili Katalin ugyanis már az első fordulóban mandátumot szerzett, tizenöt százalékpontot verve a nyugdíjas biológusprofesszorra, akinek az a húzása sem jött be, hogy kínai vendégmunkásokkal riogatta a baranyai munkavállalókat.

Szili szerint Kína nem egy elefánt>>>

Fideszes demonstráció a tubesi lokátor ellen>>>

Csongrád: Baloghné elvette

Balogh Jánosnét januárban zárták ki a Fideszből, mert ragaszkodott ahhoz, hogy Lázár János, a Fidesz-színekben induló KDNP-s hódmezővásárhelyi polgármester ellen induljon. A Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség független országgyűlési képviselőjelöltjeként 24 százalékot rabolt el a Lázártól, akinek így két százalék hiányzott az elsőfordulós győzelemhez. (1994 után most fordult elő először, hogy nem az első fordulóban győzött a jobboldali jelölt.)

Kizárták a Fideszből a helyiek jelöltjét>>>

Szentesen nem különösebben érdekelte a választópolgárokat, hogy a szocialista polgármestert gazdasági bűncselekményekért nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Szirbik Imre ugyanis már az első fordulóban mandátumot szerzett, nyolc százalékot verve a fideszes Farkas Sándorra.

Heves: Demeter sem segített

Demeter Ervint azért ejtőernyőzte a Fidesz Heves megyébe, hogy az egyéni választókerületekben 2002-ben elszenvedett 6:0-s vereség után gatyába rázza a Fideszt. Az ellenzéki párton most az sem segített, hogy az egykori titokminiszter maga is indult a választáson, Egerben azonban Nagy Imre szocialista polgármester hat százalékponttal vezet előtte, és a másik öt hevesi választókerületben is az MSZP vezet, kettőben visszavonhatatlanul, mivel Érsek Zsolt Hatvanban, Godó Lajos Hevesben aratott elsőfordulós győzelmet.

Demeter Ervin a Fidesz új egri elnöke>>>

Békés: borsot tört az MDF

Az MSZP Békés megyei eredményén meglátszik, hogy a listaállításkor a helyi szocialisták fellázadtak az ejtőernyős megyei elnök Veress József ellen, mivel olyan illusztris helyi szocialistákat próbált félreállítani, mint a búzaégető Karsai Józsefet vagy a Kövér László köteles beszédét magnóra vevő Tóth Károlyt. A Fidesz 2002-ben 4:3 győzött az egyéni választókerületek versenyében, és ennél jobb eredményre most sem számíthatnak a szocialisták. Sőt, a fideszes Domokos László már az első fordulóban mandátumot szerzett Szarvason.

Az országos listán is büntették az MSZP Békés megyei elnökét>>>


MDF-ellenes kampánygyűlés Mezőberényben

A fideszes jelölt, Erdős Norbert vezet Békésen is, bár az MDF-es Valentinyi Károly még borsot törhet Erdős orra alá. "Elveszett szavazatok, avagy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni?" címmel hirdettek meg lakossági fórumot februárban Mezőberényben, ahol maga a volt MDF-es belügyminiszter, Horváth Balázs agitált egykori párttársa ellen. Négy évvel ezelőtt még független jelöltként kényszerítette visszalépésre a Fidesz, most hasonló nyomásra számíthat, mivel értékes lehet a rá leadott 11,77 százaléknyi szavazat.

'Hogy fog elszámolni odafönt Antall Józseffel?'>>>

Márciusban a gyulai kistérségi társulás volt munkatársának számítógépén több excel fájlban 8300 szavazó adatait - ez az összes választó egyhatoda -, többek között lakcímét, telefonszámát, e-mail címét és politikai szimpátiájára utaló jelzéseket találtak. Hogy milyen hatással lesz mindez a helyi választásra, az majd két hét múlva derül ki, mivel a fideszes Tóth Imre előtt alig több mint két százalékkal vezet az MSZP-s Perjési Klára.

Büntetőügy lesz a gyulai választói listából>>>

Budapest: Csapodynak most nem sikerült

A Fidesz-KDNP-s Deák András és az 1990 óta az egyéni választókerületében mindig nyerő MDF-es Csapody Miklós kölcsönös feljelentgetésekkel terhelt választási kampányt folytattak. A végén még senki sem nevetett, de Deáknak van oka inkább örülni, mert 42,5 százalékkal győzött a 31,75 százalékos szocialista, a 11,29 százalékos SZDSZ-es és a 11,11 százalékos Csapody előtt.

Csapody bejelentést tett a rendőrségen>>>


Pócs Dániel kerületi elnök, Hiller, Steiner

Egy állítólagos közgyűlési MIÉP-Jobbik-Fidesz-megállapodás miatt maga Hiller István MSZP-s pártelnök vádolta a Fideszt azzal, hogy kampánylaboratóriumnak használják az V. kerületet. Akár kampánylabor a belváros, akár nem, Rogán Antal fideszes kampányfőnök meglepő győzelmet aratott (40,71 százalék), bár még nem érezheti magát nyeregben, mivel a második, MSZP-s Steiner Pál és a harmadik, SZDSZ-es Pető Iván összesen szerzett 55 százalékot.

Kampánylaboratórium a Belvárosban>>>

Mécs Imre az előző ciklusban hagyta ott az SZDSZ-t, mert a szocialisták befutó helyet ígértek neki. Az I. kerületben Kóka János lett a koalíciós jelölt, de könnyen elképzelhető, hogy - akárcsak Mécsnek - nem sikerül legyőznie az I. kerület fideszes polgármesterét, Nagy Gábor Tamást. Közöttük ezerkétszáz szavazat volt a különbség Nagy javára, ki tudja, hogy a második fordulóban kinek sikerül megszólítania azt az ezerháromszáz embert, aki az MDF jelöltjére adta szavazatát.

Klasszikus megélhetési politikusnak tartják Mécset>>>

Győr-Moson-Sopron: Kránitz visszatért

Sopronban a Szájer József európai parlamenti képviselővé választása után kiírt időközi választáson a szocialista Kránitz László lemondott a jelöltségről, mert a nyugdíjasoknak ötszáz forintos utalványokat osztogatott. A helyére beugró Csák Ferencet a Fidesz-KDNP-s Firtl Mátyás győzte le. Az MSZP most ismét Kránitznak szavazott bizalmat, de csak Firtl elsőfordulós győzelmét tudta megakadályozni. A jobboldali jelölt majdnem nyolc százalékkal volt jobb Kránitznál.

Utalványokat osztott a nyugdíjasoknak a soproni MSZP-s jelölt>>>

Nógrád: szocialista belháború

A szocialisták nógrádi belháborújának a közelmúltban még Salgótarján egyik MSZP-s alpolgármestere is áldozatul esett. Forradalmi változások ennek ellenére nem történtek, az örök szocialista Salgótarjánban és Pásztón az MSZP-s, a jobboldali Szécsényben és Balassagyarmaton a Fidesz-KDNP-s jelölt vezet.

Pest: Kuncze gyengélkedett

Szigetszentmiklóson a szocialista Varju László már 2005 őszén elkezdett kampányolni a körzetben 1990 óta mindig nyerő Kuncze Gábor ellen. Igaz, az SZDSZ-elnök sikeréhez az is kellett, hogy Varju négy éve első helyről lépjen vissza a harmadik Kuncze javára, de most azt ígért, ilyet többet nem tesz. A helyzet pedig kísértetiesen emlékeztet a 2002-esre, igaz, Kuncze jóval kevesebb szavazatot (19,06 százalék) szerzett. A 38,95 százalékot szerző Varjut a 34,12 százalékos fideszes Hoffman Pál követi.

Kuncze ellen kezdett kampányolni az MSZP>>>

Vas: tesz-e szívességet Hendének az MDF?

A szocialista pártnak Vas megyében meg kellett birkóznia az egész helyi tagsággal, és meg kellett oldania a legkalandosabb belső hatalmi háborút; néhány fiatal szocialista úgy akarta saját embereivel átvenni a hatalmat, hogy fiktív tagokat léptetett be a szervezetbe. A homoszexuális erőszakkal tarkított ügyben a rendőrség rabosította Zuschlag Jánost is. Tavaly feloszlatták az összes helyi szervezetet, és Kiss Péter kancelláriaminiszter vezetésével újra alakították őket.

Szigorúan ellenőrzött szervezetek Vasban>>>

A rendcsinálás felemás eredményt hozott. Kőszegen, Sárváron és Körmenden már az első fordulóban megvédte mandátumát a jobboldal, a két szombathelyi körzetben viszont a koalíciós jelöltek állnak nyerésre. Gaál Angelika ugyan csak 12 szavazattal vezet a most már fideszes Hende Csaba előtt. Ki tudja, hogy a kilenc százalékot szerzett MDF-es jelölt visszalép-e az MDF-et elhagyó (Dávid Ibolyáék szerint eláruló) egykori államtitkár javára.

Hende Csaba kilép az MDF-ből>>>

Zala: Boros elszállt

Nagykanizsán ugyan Göndör István győzött 2002-ben, de a város MSZP-s alapszervezetének feloszlatásával zárult jelöltállítási konfliktus - a belső ellenzék Fodor Csabát jelölte - megtépázhatja az MSZP tekintélyét. Göndör most több mint öt százalékponttal vezet a fideszes Cseresnyés Péter előtt.

Jelöltállítási háború az MSZP-ben>>>

Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere Zalaszentgróton független jelölt, pedig 1998-ban kisgazda-, 2002-ben Fidesz-MDF-színekben nyert mandátumot. Hivatalosan a Fidesz nem azért nem kapott Boros után, mert az beismerte együttműködését a III-as főcsoportfőnökséggel, valójában ez is az okok között lehet. 12,55 százalékos eredménye arra volt jó, hogy a fideszes Vigh László ne arasson elsőfordulós győzelmet.

A Fidesz lemondott egy biztos befutóról>>>

Gémesi, Sisák: hova ülnek?

A Dávid Ibolya vezette MDF-fel konfontrálódó, végül Fidesz-KDNP-MDF-es közös jelöltként induló Gémesi György vezet Gödöllőn, Sisák Imre viszont majdnem tíz százalékponttal maradt le a szocialista jelölt mögött. Nagy kérdés, hogy bejutás esetén az MDF vagy a Fidesz frakciójába ülnek-e.

Az MDF-ben folytatná Gémesi és Sisák>>>