Fideszes demonstráció a tubesi lokátor ellen

2005.12.17. 14:39
A tüntetést szervező fideszes politikus szerint a Tubes semmivel sem értéktelenebb, mint a Zengő, az új helyszínen negyven védett növényfajt tartanak számon. Az építkezés új utak építésével, a régiek szélesítésével jár, mindez károsíthatja a környezetet. Ráadásul a beruházás biztonsági kockázatot is rejt magában, hiszen a hegy közel van Pécshez, a lokátor pedig katonai célpont, amelyet háborús konfliktusokban az elsők között semmisítenek meg.

Mintegy százan demonstráltak a Nagy-Tubesre tervezett NATO lokátorállomás megépítése ellen a csúcson lévő János-kilátónál szombaton. Nem kell lokátor, sem a Zengőre, sem a Tubesre - jelentette ki Borhidi Attila, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje, a tüntetés szervezője a kilátónál mondott beszédében. Mint megfogalmazta, a Tubes semmivel sem értéktelenebb, mint a Mecsek legmagasabb pontja, az új helyszín is a fontos élőhelyeket védő Natura 2000 program alá tartozik, ahol mintegy negyven védett növényfajt tartanak számon. Az építkezés ráadásul új utak építésével, a régiek szélesítésével jár, mindez szinte elkerülhetetlenül károsítja a környezetet - magyarázta a fideszes politikus.

Védett vagy sem?

Korábban a fentieknek ellentmondó kijelentést tett a szaktárca, ami szerint a hegy nem természetvédelmi terület, nem tartozik az unió által védett NATURA 2000 területhez sem, nincsenek rajta védett növény- illetve állatfajok, és fákat sem kell kiirtani egy esetleges építkezés esetén.

Borhidi Attila szerint a beruházás biztonsági kockázatot is rejt magában, hiszen a hegy közel van Pécshez, a lokátor pedig katonai célpont, amelyet háborús konfliktusokban az elsők között semmisítenek meg. Borhidi állítja: a beruházásra alkalmasabb, természeti szempontból értéktelenebb helyszínt is lehetne találni a Kelet-Mecsekben.

A képviselő-jelölt által szervezett demonstrációtól távol maradt a Zengő védelméért küzdő Civilek a Zengőért Mozgalom, a Védegylet és a Greenpeace is.

Sólyom a Tubes mellett

Gyurcsány Ferenc november végén jelentette be: a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart. A miniszterelnök ezt megelőzően a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter társaságában egyeztetett az államfővel az új lokátorról. Sólyom László a véleményeket megfontolta és támogatta a kormány szándékát.

A Tubesen eddig is volt katonai objektum, a honvédelmi tárca szerint a természet- és környezetvédelmi szempontok jól összeegyeztethetőek a nemzetbiztonsági szempontokkal. A lokátornak 2007 december 31-ig kell felépülnie. Az előzetes információk alapján a csaknem 24 milliárd forintos projekt finanszírozását vállalja a NATO, amely várhatóan január elején dönt az ügyben.