Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A kormány lezárta a Zengő-témát

2005.12.07. 19:00
Már biztosra vehető, hogy nem a Pécs-környéki Zengőn, hanem az ugyancsak a Mecsekben található Tubesen épül a dél-magyarországi lokátorállomás. A kormány azt ígéri, az előkészületekbe a civil szervezeteket is bevonja.

Hivatalosan is eldőlt, hogy nem lesz NATO-lokátor a Zengőn, a kormány ugyanis szerdai döntésével felhatalmazta a honvédelmi tárcát, hogy kezdje el az előkészítő munkálatokat a Pécs melletti Tubessel kapcsolatban, közölte Batiz András szerdán a kormányülés után.


A Zengőre tervezett radar Tubesen (Térkép: lazarus.elte.hu)

A szaktárca tehát lezárta a Zengővel kapcsolatos előkészítő és kivitelező munkálatokat, erről a NATO-t is tájékoztatta a kormány. Előzetesen megvizsgálta a tervet a honvédelmi és a környezetvédelmi tárca is, eszerint a Tubes alkalmas a radarberendezés telepítésére.

A Tubesen eddig is volt katonai objektum, a természet- és környezetvédelmi szempontok pedig jól összeegyeztethetőek a nemzetbiztonsági szempontokkal. A hegy nem természetvédelmi terület, nem tartozik az unió által védett NATURA 2000 területhez sem, nincsenek rajta védett növény- illetve állatfajok, fákat sem kell kiirtani egy esetleges építkezés esetén.

Bevonják a civileket is

A kormány azonban fontosnak tartja, hogy a végleges döntést előzzék meg alapos és kimerítő vizsgálatok, és az ezek alapján elkészítendő terveket a lehető legszélesebb körben vitassák meg.

A felmérések szerint a környéken élők több mint 60 százaléka támogatja az új helyszínt, a tényleges munka elkezdése előtt azonban a sugárbiológiai kutatóközpont még elvégez egy méréssorozatot annak érdekében, hogy a legkisebb aggály se vetődhessen fel a radarral kapcsolatban. A szóvivő tájékoztatása szerint egy ilyen lokátor terhelése kisebb, mint egy GSM-toronyé.

2007 szilveszterére kell kész lennie

A lokátornak 2007 december 31-ig kell felépülnie. Az előzetes információk alapján a csaknem 24 milliárd forintos projekt finanszírozását vállalja a NATO, amely várhatóan január elején dönt az ügyben.

A kormány a részletes építési és műszaki terv kidolgozásába bevonja az érintetteket, a zöld- és civilszervezeteket, valamint szakértőket is. Az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány elkészülte jövő szeptember végéig várható.

A már az építkezés megkezdésére váró Zengőre 2004 áprilisában vonultak ki a helyiek és civil szervezetek, hogy megakadályozzák ritak és védett bánáti bazsarózsának is otthont adó hegyet a honvédelmi beruházástól. A kormány végül meghátrált a tiltakozás elől, aminek élharcosa volt a jelenlegi államfő, Sólyom László is. Az új helyszín, a Tubes-hegy neve az elmúlt hetekben merült fel először a nyilvánosságban.