Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyanúsítottként kihallgatták 'Taxis Gyuszit'

2003.12.04. 14:17
Pénzmosással gyanúsította meg a rendőrség azt a férfit, aki taxival nagy összegű pénzeket szállított, így a K&H brókercégénél történt sikkasztás és pénzmosás gyanúsítottjainak száma 12-re nőtt - közölte a rendőrség csütörtökön, Budapesten.
Helyreigazítás - 2003. december 9.
Valótlanul szerepelt jelen cikkben, hogy Sz. Gyulát letartóztatta volna a rendőrség. A valóság az hogy szabadlábon védekezik "Taxis Gyuszi", azaz sem őrizetbe nem vették, sem letartóztatásba nem helyezték Sz. Gyulát.

A sajtóban "Taxis Gyuszi"-ként ismert férfiról december 4-én tévesen állítottuk, hogy letartóztatták volna, ezért elnézést kérünk.

A férfit "Taxis Gyusziként" emlegeti a sajtó. Sz. Gyula volt az, aki taxijában különböző összegeket szállított a K&H brókercégénél, a K&H Equitiesnél történt sikkasztás és pénzmosás fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila megbízásából. Kihallgatásáról Papp Csaba rendőralezredes számolt be az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátéve, hogy ezzel már tizenkét főre bővült a gyanúsítottak és terheltek köre.

Tovább folytatják az egyszer már meghallgatott ügyfélkör kihallgatását, hogy részteles információkat kapjanak a számlákon 1998-2001 között történt pénzmozgásokról - mondta sajtótájékoztatón a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) gazdaságvédelmi osztályának vezetője. Gera Antal alezredes, aki a pénzmosási bejelentési kötelezettség elmulasztása miatti nyomozást vezeti elmondta, hogy az elmúlt két hétben "nem történtek látványos nyomozati cselekmények, nem volt olyan esemény, ami improvizációra kényszerített volna bennünket". Gera Antal ennek kapcsán elmondta, hogy tovább folytatódott a banki alkalmazottakkal szemben a bejelentési kötelezettség elmulasztás miatt indított eljárás, de a gyanúsítottak száma - 18 - nem nőtt. A körülmények feltárására újabb iratokat kértek bankoktól, a kérést azonban az év végi ünnepekre tekintettel várhatóan azok nem tudják gyorsan teljesíteni.

Papp Csaba alezredes azt is közölte: írás- és tőkepiaci szakértők folyamatosan dolgoznak és elemzik a lefoglalt dokumentumokat. Mint mondta, a nyomozó hatóság több mint 10 országhoz fordult jogsegély-kérelemmel, 11 országot azért kerestek meg, hogy információkat kapjanak a terheltek külföldi bankszámláiról, négy országot pedig azért, hogy felderítse az érintett gazdasági társágok tevékenységét.

Molnár Csaba helyzetét firtató újságírói kérdésekre válaszul elmondták, a Bolcsik Zoltán rendőr dandártábornok vezette vizsgálat folyamatban van, de Molnár csaba ellen nincs feljelentés, az alezredes továbbra is végzi munkáját. A vizsgálat eredménye, mivel nemzetbiztonsági eljárásról van szó, szigorúan titkos, de várhatóan a vizsgálat lezárultakor közleményt adnak ki az ügyről. Azt, hogy miért nem volt jelen több közelmúltbeli sajtótájékoztatón Molnár csaba, puszta technikai kérdésnek tartja a rendőrség.