Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Vita a brókerbizottságról: fazonra szabva?

2003.09.23. 07:41
Az ellenzék szerint a kormánypártok fazonra szabják a brókerbizottságot. Az MSZP arra vár választ a keddi parlamenti vitában, hogy Kulcsár Attila milyen kapcsolatban állt Szász Károllyal és családjával, Orbán Viktorral, valamint a Kövér-családdal. A Fidesz Medgyessy Péterre, László Csabára, és Tóth Andrásra fókuszálna kérdéseivel.
Az Országgyűlésben kedden lesz a brókerbotrányt vizsgáló bizottság felállításáról szóló részletes vita. A Népszabadság beszámolója szerint egyelőre kérdéses, hogy megalakul-e a vizsgálóbizottság. A Fidesz ugyanis úgy látja, hogy "ez a bizottság már nem az a bizottság lesz, mert a szocialisták módosító indítványaikkal megerőszakolják".

Plusz 61 kérdés

Szocialista képviselők azt javasolták, hogy 61 kérdéssel egészítsék ki az eredetileg fideszes kezdeményezésű bizottság feladatkörét. Az új kérdések többsége az Orbán-kormány időszakára vonatkozik.

Orbán Viktor mellett Áder János, Varga Mihály, Járai Zsigmond és a sikkasztás K&H-beli feltételezett érintettjeinek kapcsolatát firtatják a MSZP-sek. Arra várnak választ egyebek mellett, hogy Kulcsár Attila milyen kapcsolatban állt Szász Károllyal és családjával, Orbán Viktorral, valamint a Kövér-családdal.

Az erre vonatkozó MSZP-s módosító javaslatokat tegnap az ügyrendi bizottság jóváhagyta - írja a Népszabadság. A kezdeményezők egyike Wiener György szocialista képviselő, aki arra a kérdésünkre, hogy tudják-e bizonyítani a kérdéseikbe rejtett állításokat, vádakat, azt hangsúlyozta: nem prekoncepciót, hanem vizsgálandó feladatokat fogalmaztak meg. Nem vetítik előre a végeredményt. Kérdéseiket döntően a sajtóban megjelent információkra alapozták, de azokat, úgy látják, alátámasztották a nemzetbiztonsági bizottságban lefolytatott meghallgatások is.

Ki érintett a kormánytagok közül?

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a szocialisták 61 kérdése közül 16 nem tartozik a tárgyhoz, 20 kérdés pedig az Orbán-kormány hivatali idejére vonatkozik. Ezzel Répássy szerint a koalíció meg akarja szabni a vizsgálóbizottság "fazonját". A Fidesz másik 123 kérdést vizsgálna, ezen belül elsősorban a jelenlegi kormány érintettségét. Medgyessy Péterre, László Csabára, és Tóth Andrásra fókuszálnak a kérdések. A Fidesz-képviselők tegnap nemmel szavaztak arra, hogy ma megkezdődjék-e ma a vizsgálóbizottság felállításának részletes vitája. Az MDF-képviselők "vegyesen" voksoltak, volt, aki igennel, akadt, aki nemmel szavazott az ügyben - írja a Népszabadság.