Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vita a brókerbizottságról: fazonra szabva?

2003.09.23. 07:41
Az ellenzék szerint a kormánypártok fazonra szabják a brókerbizottságot. Az MSZP arra vár választ a keddi parlamenti vitában, hogy Kulcsár Attila milyen kapcsolatban állt Szász Károllyal és családjával, Orbán Viktorral, valamint a Kövér-családdal. A Fidesz Medgyessy Péterre, László Csabára, és Tóth Andrásra fókuszálna kérdéseivel.
Az Országgyűlésben kedden lesz a brókerbotrányt vizsgáló bizottság felállításáról szóló részletes vita. A Népszabadság beszámolója szerint egyelőre kérdéses, hogy megalakul-e a vizsgálóbizottság. A Fidesz ugyanis úgy látja, hogy "ez a bizottság már nem az a bizottság lesz, mert a szocialisták módosító indítványaikkal megerőszakolják".

Plusz 61 kérdés

Szocialista képviselők azt javasolták, hogy 61 kérdéssel egészítsék ki az eredetileg fideszes kezdeményezésű bizottság feladatkörét. Az új kérdések többsége az Orbán-kormány időszakára vonatkozik.

Orbán Viktor mellett Áder János, Varga Mihály, Járai Zsigmond és a sikkasztás K&H-beli feltételezett érintettjeinek kapcsolatát firtatják a MSZP-sek. Arra várnak választ egyebek mellett, hogy Kulcsár Attila milyen kapcsolatban állt Szász Károllyal és családjával, Orbán Viktorral, valamint a Kövér-családdal.

Az erre vonatkozó MSZP-s módosító javaslatokat tegnap az ügyrendi bizottság jóváhagyta - írja a Népszabadság. A kezdeményezők egyike Wiener György szocialista képviselő, aki arra a kérdésünkre, hogy tudják-e bizonyítani a kérdéseikbe rejtett állításokat, vádakat, azt hangsúlyozta: nem prekoncepciót, hanem vizsgálandó feladatokat fogalmaztak meg. Nem vetítik előre a végeredményt. Kérdéseiket döntően a sajtóban megjelent információkra alapozták, de azokat, úgy látják, alátámasztották a nemzetbiztonsági bizottságban lefolytatott meghallgatások is.

Ki érintett a kormánytagok közül?

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a szocialisták 61 kérdése közül 16 nem tartozik a tárgyhoz, 20 kérdés pedig az Orbán-kormány hivatali idejére vonatkozik. Ezzel Répássy szerint a koalíció meg akarja szabni a vizsgálóbizottság "fazonját". A Fidesz másik 123 kérdést vizsgálna, ezen belül elsősorban a jelenlegi kormány érintettségét. Medgyessy Péterre, László Csabára, és Tóth Andrásra fókuszálnak a kérdések. A Fidesz-képviselők tegnap nemmel szavaztak arra, hogy ma megkezdődjék-e ma a vizsgálóbizottság felállításának részletes vitája. Az MDF-képviselők "vegyesen" voksoltak, volt, aki igennel, akadt, aki nemmel szavazott az ügyben - írja a Népszabadság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?