Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A főváros nem döntött az illegális vízfogyasztók büntetéséről

2004.02.16. 13:58
Jogi aggályok miatt elhalasztotta a döntést a város vezetése az illegális vízfogyasztók büntetőtarifájának bevezetéséről - értesült az Info Rádió. A társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a lopások miatt, ezért drasztikusan szigorítana szankcionáláson.
Elhalasztotta a döntést a főváros vezetése az illegális vízfogyasztók szigorúbb büntetéséről - tájékoztatta a főpolgármesteri hivatal az Info Rádiót a fővárosi kabinet ülése után.

A Vízművek nem szankcionálhat jogilag

A háromszoros büntetőtarifa bevezetése a hivatal jogászai szerint aggályos. A szabálytalan vízvételezésnek ugyanis megvan a törvényes szankciója, még ha nincs is visszatartó ereje. Az álláspont szerint ezen felül a Vízműveknek nem lehet joga szankciókat alkalmazni, még akkor sem, ha önkormányzati rendelet hatalmazza fel rá.

Mint arról korábban az Info Rádió beszámolt, háromszoros vízdíjjal, visszamenőlegesen büntetné a Vízművek a víztolvajokat egy most elkészült önkormányzati rendelettervezet szerint. A rajtakapott illegális vételező napi fogyasztását becslés alapján állapítanák meg, a használat idejét több külső körülmény, például a szerelvények elrozsdásodása szerint.

A nagyfogyasztók jelentenek problémát

A Vízművektől származó információk szerint a társaságot évente 400-500 millió forintos kár éri a víztolvajok miatt. Ugyanakkor a társaság nem tud fellépni a szabálysértők ellen, a hatósági eljárás és a pár ezer forintos bírság nem visszatartó erejű.

A cég egy magát megnevezni nem kívánt vezetője megjegyezte, nem az ügyeskedő állampolgárok érdekesek elsősorban a cég számára, hanem a nagyfogyasztók. A legnagyobb illegális vételezők közé a gazdag, medencével rendelkező lakosok, autómosók, építkezések egy jelentős része tartozik.