Béla
4 °C
15 °C

Antal Zsolt cégének szerződése volt az Alfa Busszal

2008.03.11. 16:47
Két, az Antal-családhoz köthető cég is szerződéses viszonyban állt az Alfa Busz Kft.-vel, állapította meg a munkaügyi felügyelőség vizsgálata. Antal Zsolt a Pot Bt.-n keresztül dolgozott az Alfának, 2006 végétől mint alvállalkozó.

Az Utax Bt.-n, majd jogutódján, a Pot Bt.-t keresztül végzett munkát az Alfa Busz Kft.-nek Antal Zsolt, a vasárnap lemondott BKV vezérigazgató fia, állapította meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelősége (OMMF), miután vizsgálatot tartott az Alfa Busznál.

Az ügy előzménye az volt, hogy a Heti Válasz kiderítette, a BKV használtbusztenderén a Volvo Hungáriával együtt, egyedüli ajánlattevőként versenyző Alfa Busz Kft.-nek dolgozik Antal Zsolt, a BKV-vezér fia. A tendert a BKV 2007 decemberében írta ki.

A kapcsolatot a BKV tagadta, majd napokkal később Antal Attila beismerte, hogy fia raktárosi minőségben havi fizetésért alvállalkozóként dolgozott be Mogyorossy Tibor cégének.

A lap az OMMF-hez azért fordult, hogy kiderüljön, Antal Zsolt cége és az Alfa Busz Kft között szerződéses viszony állt fent, a Pot Bt. tevékenységei között ugyanis nincs raktározás feladat megjelölve (szállítás, adateldolgozás, egyéb gazdasági szolgáltatás és közvélemény-kutatás viszont van).

Az Alfa Busz még mindig azt cáfolja, amit senki nem állított

Az OMMF vizsgálata megállapította, Antal Zsolt 2006. december 29. előtt alkalmanként látott el feladatokat az Utax Bt.-n keresztül az Alfa Busz Kft.-nél, majd miután beltagja lett a bt-nek (2007.03.05), megbízási szerződésen keresztül végzett tevékenységet az Alfánál, a bt-t Potnak nevezve át.

Hibaigazítás

Tévesen állítottuk, hogy a T-W System Kft. szerződéses viszonyban állt az Alfa Busszal. A céget az OMMF az Alfa Busztól függetlenül vizsgálta.

A Pot Bt. ellen eljárás nem indult, de az OMMF felhívta a cég figyelmét, hogy 2006 decemberében szerződés nélkül történt foglalkoztatás.

Antal Zsolt másik, az Alfa Busszal szerződéses viszonyban álló T-W System Kft. nevű cége ügyében az OMMF eljárást indított "munkaidő-nyilvántartás hiánya végett". Az Alfa Busz Kft. ellen nem indult eljárás.

Az Alfa Busz egyébként a vizsgálat eredményéről sajtóközleményt adott ki hétfőn: "Antal Zsolt nem állt munkaviszonyban az Alfa Busz Kft. -vel." - idézi a cég vezetője a hivatal állítását, majd kijelenti: "A fentiek alapján ismételten cáfoljuk azokat a sajtóállításokat, amelyek szerint Antal Zsolt a társaság alkalmazottja lett volna és havi fizetést, havi fixet kapott az Alfa Busz Kft.-től."

Csakhogy sem a Heti Válasz, sem más sajtótermék nem állította, hogy a cég alkalmazottja lett volna Antal Zsolt, csupán azt, hogy dolgozott a cégnek, és rendszeres juttatásban részesült. Az Alfa Busz és a BKV tehát azt cáfolta, amit senki sem állított. Később Regőczi Miklós BKV-szóvivő azt is elismerte, havonta néhány százezer forintot kapott Antal Zsolt.

A BKV felügyelőbizottsága vizsgálatot folytatott a botrány kirobbanása után, a kommunikációs szakértői jelentés pedig megállapította: nagy tévedés volt az ügy szereplői, a BKV és az Alfa Busz részéről, hogy a sajtóban megjelentekre egymásnak ellentmondó, hárító nyilatkozatokat adtak.