Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újpestre került a 4-es metró sittje

2008.04.22. 14:42
Egy káposztásmegyeri ligetet borítottak be több hektárnyi, a metróépítésből származó földdel és építési törmelékkel, írja a keddi Népszabadság. Az újpesti polgármester büntetőfeljelentést tesz.

Feltehetően engedély nélkül hordtak több hektárnyi földet, építési törmeléket Káposztásmegyerre. A sitt egy része a 4-es metró építéséből származik, Újpest polgármestere, Derce Tamás feljelentést tesz az ügyben, írja a Népszabadság.

A 3-as metró káposztásmegyeri folytatása helyett az épülő 4-es vonal állomásaiból is kitermelt földet és építési törmeléket kapja Újpest, tolmácsolta a lap Derce véleményét, aki a lap tudósítójával ment ki a helyszínre, ahova a Kres-Bau Kft. teherautói szállították a sittet.

A ligetes, fás területet, amely az Aquaworld nevű, épülő vízipark tőszomszédságában található, a káposztásmegyeriek használták, ha éppen a természetbe vágytak. Ennek vége, a 2-3 méterrel megemelt talajszint és a teherautó-forgalom súlyos környezetkárosítással járt.

Mitől apad a Feneketlen tó?

A budai Feneketlen-tó apadására panaszkodnak a horgászok. A vízszint csökkenését valószínűleg a négyes metró állomásainak építése okozza, mondta a jelenségről Origónak Vendégh Zsolt, az Őrmezői Közakarat Egyesület alelnöke. A horgászok szerint az metró alagútjának fúrása miatt elszökik a tóból a víz. A DBR keddi közlése szerint nem a metróépítés okozza a vízszint csökkenését, mint írják: "A víz utánpótlása nyugatról, a Gellért hegy felől történik, az alagút nyomvonala pedig tőle délre helyezkedik el. Mind az alagutak, mind az állomásszerkezetek résfalai vízzáróak, a talajvízszint csak akkor csökkenhetne az építkezés hatására, ha a víz az alagútba, vagy az állomásokba betörne, ami viszont nem történt meg."

Öt szállító is azt mondta az újpesti önkormányzat polgármesterének és dolgozóinak, hogy a négyes metró Fővám téri állomásáról származik az a föld és építési törmelék, amit a napokban találtak Káposztásmegyeren, tájékoztatta Derce Tamás kedden az MTI-t.

A terület az Épít Zrt. tulajdonában van, amely céget az újpesti és a fővárosi önkormányzat 50-50 százalékban tulajdonol.

Derce szerint a helyreállítás lehetetlen, de ha mégsem, százmilliós költségeket emészthet fel a föld elhordása, aminek minőségéről egyelőre nem tudni. Újpest építési osztálya felszólította az Épít Zrt.-t, hogy mutassa be a szállítást engedélyező papírokat. Engedély kell ahhoz is, hogy a talajszintet megemeljék.

A 4-es metrót építő DBR projektigazgatóság kedden közleményt adott, miszerint vizsgálatot kezdtek az üggyel kapcsolatban.

"Amennyiben a vizsgálatok alapján megállapítható valamelyik kivitelező felelőssége, a köztudottan zöld beruházást felügyelő DBR mindent megtesz annak érdekében, hogy a felelőtlen döntés meghozói haladéktalanul gondoskodjanak az eredeti állapot helyreállításáról" - áll a közleményben.