Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A 4-es metró legfrissebb problémái

2007.09.18. 14:58
A 4-es metró építése alapvetően az idén márciusban módosított ütemterv szerint halad, ám a kelenföldi, a Szent Gellért téri és a Fővám téri állomásépítés továbbra is kritikus úton van a metróbiztos legfrissebb negyedéves jelentése szerint, értesült az Infó rádió.

Az Infó rádió birtokába került legfrissebb metróbiztosi jelentés szerint az alagútépítés rendben halad: az északi pajzs augusztus 31-ig 392 métert, a déli 684 métert jutott előre.

Három állomás, a Kelenföldi, a Gellért téri és a Fővám téri építésénél azonban gondok adódtak. Ezért ezek szerkezetépítése továbbra is kritikus.

A Gellért téren a metrókijárat építése, a Kelenföldi állomásnál a MÁV eltérő tervei okoznak problémát, a Fővám téren pedig a fúrópajzs fogadásának időpontja nem tisztázott.

A jelentés szerint a kivitelező azt kérte, hogy a kitermelt földet az eredeti tervekkel szemben teherautóval szállíthassák el, ne vízen. A kérést a BKV jóváhagyta, mert a közúti szállítás 1,7 milliárd forinttal olcsóbb és megbízhatóbb. A földszállító tehergépkocsik 10 percenként indulnak rakományukkal a lerakóhelyre.

95 milliót fizetett eddig a BKV a kivitelezőknek

A jelentés kitér arra is, hogy megoldás született a metrószerelvények problémájára is. A francia szállító ugyanis automata metrókocsik leszállítására szerződött, de a beadott típusengedély-kérelmekből az derült ki, hogy ezt a feltételt nem teljesítik a szerelvények.

Hosszas tárgyalás után a szállító és a BKV abban egyezett meg, hogy módosítják a szállítási szerződést. A gyártó olyan kocsikat készít, amelyek alkalmasak az automatikus vonatvezérlési berendezések fogadására, valamint módosul a szállítás ütemterve.

A központi járműtelep építési engedélye is kritikus útra került: a szükséges területhez tartozó két ingatlanon ugyanis perfeljegyzés van, ezért nem lehetett megvásárolni.

A jelentés összegzése szerint a 4-es metró építésekor augusztus 31-ig összesen 201 követelést nyújtottak be a kivitelezők, hogy többletköltségüket térítse meg a BKV. Ebből 36-ot elfogadott a beruházó, 43-at elutasított. Az elfogadott követelések és változtatások összértéke 95 millió forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!