Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kiadták a metróépítéshez szükséges utolsó engedélyt

2004.07.02. 12:19
Megvan a vasúthatósági engedély a 4-es metró Etele tér és Baross tér közötti szakaszának megépítésére, ami azt jelenti, hamarosan kiírhatja a főváros a közbeszerzési pályázatokat. Bár a hatóság engedélye még bíróságon megtámadható, a civil szervezetek jelezték, nem pereskednek.
"Megkaptuk a jogerős vasúthatósági engedélyt (vhe), de még harminc napon belül jogszabálysértésre hivatkozva bármelyik érdekelt megtámadhatja. Ezért egyelőre nem javaslom a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy fogadja el az engedélyezési okiratot, amíg az engedély megtámadhatatlan nem lesz" - mondta el az InfoRádiónak Gulyás László, a DBR Metró Projekt vezetője.

A vhe volt az utolsó hatósági engedély, ami nélkül nem lehet elkezdeni a 4-es metró építését. A vasúthatóság korábban azért nem adta ki a vhe-t, mert lakószervezetek a bíróságon támadták meg a környezetvédelmi engedélyt (kve), amely a vhe előfeltétele. A felperes keresetét a bíróság kedden utasította el.

Az InfoRádió kérdésére Gulyás elmondta, ha újabb eljárás indulna a 4-es metró engedélye ellen, ami aztán a bíróságon nem állná meg a helyét, vizsgálni fogják annak a lehetőségét, hogyan lehet kártalanítani a fővárost a késlekedés okozta károkért.

A civilek nem folytatják

Erre valószínűleg most nem lesz szükség, már biztosan nem fordul ugyanis bírósághoz az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségének Egyesülete (ETKE) a vasúthatósági engedéllyel kapcsolatban. Ignéczi Tibor, a szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy nem rendelkeznek akkora anyagi háttérrel, hogy a perrel járó költségeket viselni tudják.

Az erzsébetvárosi társasházak közösségéhez hasonlóan a Levegő Munkcsoport sem támadja tovább jogi úton a metrót. Lukács András, a szervezet vezetője az InfoRádiónak elmondta, van más dolguk is, a metróépítőkkel majd a lakosok folytatják a harcot.

A lakószervezet vezetője, Ignéczi elmondta, hatalmas nyomás nehezedett a szervezetre a metróval kapcsolatban, de azt mindenképpen sikernek könyveli el, hogy felhívták a figyelmet az alagútépítés során előfoduló lehetséges problémákra.

A Fővárosi Közgyűlés akár már júliusban kiadhatja a beruházási alapokiratot, ami az építkezéshez szükséges közbeszerzési pályázatok kiírásához szükséges. A minden a tervezett menetrend szerint halad, 2005. második felében indulhat az alagút fúrása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?