Piroska
-2 °C
5 °C

Másfél millióért visszavonnák a metrópert

2004.08.23. 18:30
Alig több mint másfél millió forinton múlik a 300 milliárd forintba kerülő 4-es metró sorsa, állítják a beruházás ellen keresetet benyújtó civil szervezetek, értesült az InfoRádió. A civil szervezetek visszavonják legújabb keresetüket, és nem állnak többé a metró útjába, ha ez eddigi fellebbezések miatt kiszabott 1,7 millió forintos eljárási díjat elengedik nekik.
Elállnak a további pereskedéstől a 4-es metró ellen újabb keresetet (ezúttal a létesítési engedélyt támadták meg) benyújtó civil szervezetek, ha méltányosságból elengedik nekik a korábbi fellebbezések miatti eljárási díjat.

Ignéczi Tibor, a Erzsébetvárosi Társasházak Egyesületének (ETKE) elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt azért fordultak ismét a bírósághoz, mert az 1,7 millió forintos díjat nem tarják jogosnak és egyszerűen képtelenek kifizetni.

Most azt kérik a főpolgármestertől, hogy a főváros vállalja át a díjat, vagy lobbizza ki a közlekedési miniszternél annak elengedését. Ignéczi Tibor hozzátette, hogy a díj kifogásolását nem tudták külön keresetben kezelni, ezért kellett ismételten megtámadniuk a teljes beruházási engedélyt.

'A kormány nem akar metrót építeni'

A másik felperes, a Levegő Munkacsoport mai közleményében szintén az áll, hogy a rendkívül magas eljárási díj miatt adták be a keresetet a bíróságra. Lukács András úgy véli, aligha hiheti el bárki is, hogy 1,7 millió forint miatt állítottak le egy 300 milliárd forintba kerülő beruházást. A szervezet elnöke szerint a kormány a jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben nem kívánja a metróépítést finanszírozni.

A két hónappal ezelőtti utolsó bírósági döntés után egyébként mindkét szervezet elnöke azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy nem támadják meg többször a metró engedélyét.

Az InfoRádió megkérdezte az ügyben a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályát, ahol azt a választ adták, hogy ha a civil szervezetek tárgyalni akarnak a főpolgármesterrel, akkor keressék meg őt.