Klaudia
-3 °C
3 °C

Újabb per a 4-es metró kapcsán

2004.08.11. 14:18
A bírósághoz fordult a 4-es metró engedélyeit megtámadó három civil szervezet, miután kérésük ellenére sem állt el a Közlekedési Főfelügyelet attól, hogy behajtsa tőlük az összesen 1,7 millió forintos fellebbezési díjat.
Bírósághoz fordulnak a 4-es metró építésének megkezdéséhez szükséges vasúthatósági engedélyt (vhe) megtámadó civil szervezetek, miután a Közlekedési Főfelügyelet elutasította kérelmüket, és kiszámlázta az 1,7 millió forintos fellebbezési díjat.

A szervezetek már korábban jelezték, jogtalannak tartják, hogy civil szervezeteket ekkora pénzösszeg megfizetésére kötelezzenek.

Ilyen még nem volt

A Levegő Munkacsoportnak (LM), az Erzsébetvárosi Társasházak Egyesületének (ETKE), a Lakóközösségi Szervezetek Szövetségének (Laksz) fejenként 567 ezer forintot kellene megfizetnie fellebbezési díj címén, miután hónapokkal ezelőtt kifogásokkal éltek a 4-es metró engedélyét illetően. Az alagútfúrás megkezdéséhez szükséges engedélyt egyébként július 2-án végül kiadta a felügyelet.

"Olyan még nem fordult elő velünk, hogy egy engedély általunk kezdeményezett felülvizsgálata után fizetnünk kellett volna. Ez egy civil szervezet számára rengeteg pénzt jelent" - mondta el az Index érdeklődésére Schnier Mária, az LM elnökhelyettese, aki beszámolt arról, a Fővárosi Bírósághoz fordultak, hogy kötelezzék a felügyeletet újabb eljárásra. Indoklásuk szerint eljárási illeték megfizetése csak olyan félre vonatkozik, akinek közvetlen anyagi haszna származik a beruházásból, ez pedig a civilek esetében nem áll fenn.

Az LM jogásza szerint a felügyelet döntése alkotmányos szempontból is aggályos, hiszen aszerint mindenki jogorvoslattal élhet, akinek egy adott beruházás az érdekeit sérti.

Egyébként mind a Laksz, mind az ETKE egy-egy ház lakóit tömörítő szervezet.

Jogszabály mondja ki

"Ez nem illeték, ez díj, amelyről jogszabály rendelkezik. A felügyelet pedig jogszerűen járt el, hiszen törvény mondja ki, hogy a fellebbezés során az engedélyeztetési díj felét a fellebbezőnek kell állnia" - mondta el az Indexnek a Főfelügyelet jogi osztályának vezetője, Horváth László. A díjmentesség a jogász elmondása szerint csak magánszemélyeket illethet meg.

Érsek László a Főfelügyelet főosztályvezetője beszámolt arról is, a felügyelet ezekből a díjakból él meg, állami apanázst nem kap. Egy engedély kiadása során annak díja az elvégzett szakértői munkát fedezi, és ugyanígy van a fellebbezésnél is: az engedély felülvizsgálata újabb munkát jelent, ennek költségeit pedig valakinek állnia kell.

A Főfelügyelet múlt héten küldte el a számlákat a szervezeteknek, a fizetési határidő augusztus 20. körül jár majd le. A felügyelet ezután a végrehajtókhoz fordul, ha a civilek nem fizetnek, vagy a bíróság nem függeszti fel az eljárást.