A VI. kerület nyakába szakadt az egymilliárdos kultúrház

2009.04.10. 15:48 Módosítva: 2009.04.10. 15:49

Egymilliárdot beleöltek, de nem igazán tudják, mi legyen a VI. kerület vadonatúj kultúrházával. A 4000 négyzetméteres ingatlan állami címzett támogatásokból készült el, az önkormányzatnak viszont sürgősen csinálni kell valamit, mert ha a beígért funkciókat nem indítják be, vissza kell fizetni a pénzt. Csakhogy az induláshoz újabb százmilliók kellenének, így valószínűleg költségkímélő, azaz gagyi áthidaló megoldás születik.

Április elején szakadt a terézvárosi önkormányzat nyakába a gond, végleg elkészült a Közösségi Kulturális Színtér névre keresztelt intézmény épülete. A váratlannak nem nevezhető fejlemény ellenére a kerület néhány gyors intézkedés megtételére kényszerült. Rohammunkában, két hét alatt készíttetett egy tanulmányt, ami arra hivatott válaszolni, hogy mi legyen az épületben.

600 millió forint állami támogatás, 200 millió forint önrész, valamint egy hasonló nagyságrendű hitel kellett ahhoz, hogy a VI. kerület Eötvös utca 10. alatti épületet egy vadonatúj négyemeletes ingatlanná alakítsa a Kipszer. A cég tulajdonképpen már tavaly év végén elkészült a beruházással, de mivel az önkormányzatnak 2009 első negyedévében nem volt ideje foglalkozni az üres ingatlan sorsával, elvállalta az üresen álló ház üzemeltetői és őrzési feladatait is. Ez a szerződés járt le március 31-én.

E10, új homlokzat

Néhány nappal a lejárat előtt kapták meg az önkormányzati testület tagjai azt a döntés-előkészítő tanulmányt, amely a hivatal felkérésére megvizsgálta a házat, és javaslatokat dolgozott ki a beüzemelésre és a működtetésre. Az irat két hét alatt készült el, a szerzők sajnálkoznak is, hogy az előterjesztett ajánlatok egy része emiatt nem lehet pontos, hiszen „nem minden esetben készültek a konkrét feladat és helyszín ismeretében". A sürgősség oka az volt, hogy a Kipszer kivonulása után a kerületnek meg kell oldania az őrzés-védelmet és az állagfenntartást, de az is nyomaszthatja a vezetést, hogy a „végleges használatba vételi engedélyt az épület még nem kapta meg, a címzett támogatás elszámolása azonban csak az érvényes engedély birtokában történhet meg, amelyhez viszont ki kell jelölni a majdani üzemeltetőt".

A tanulmányból kiderült, hogy az állami pénzért beígért színházi funkciót nehéz lesz összehozni, mert a nagyterem kialakításánál a tervezők nem kalkuláltak a színpadtechnika, a fények, gépészet beépítésével. Ezért az igazi színház megvalósítása már csak az épület visszabontásával lenne lehetséges, ami további, akár százmilliós nagyságrendű kiadással járna.

A beüzemeléshez ezt leszámítva is mélyen a zsebében kell majd nyúlnia a terézvárosi vezetésnek, mert a jelek szerint az Eötvös 10-ben egyelőre csak a falak állnak. Az épületben sem telefon, sem internet nincs, be kell szerezni a berendezéseket, székeket.

A kerület kulturális költségvetéséből mindenesetre nehéz lesz kigazdálkodni, hiszen a TERMA (Terézvárosi Művelődési) Közalapítvány évi jelenleg évi 120 millió forintból működik, de az összeg közel felét a személyi kiadások viszik el.

Fotók: Huszti István

Nem lesz probléma a beüzemeléssel - mondta az Indexnek Bajor Zoltán, a VI. kerület alpolgármestere. A kulturális területet felügyelő Bajor szerint lehet találni olyan szerényebb megoldásokat, amelyek közel sem igényelnek 100 milliós kiadást. Az önkormányzat szándéka, hogy úgy oldja meg az intézmény indítását, hogy ne nagyon kelljen pénzt beletenni.

Ehhez olyan külső üzemeltetőt keresnek, aki vállalja az épületbe tervezett funkciók ellátását. Az alpolgármester szerint erre hamarosan pályázatot írnak ki, és a közbeszerzési pályázaton keresik majd a legjobb ajánlattevőt a szükséges felszerelések beszerzésére. Ha nem lesz pályázó, akkor viszont az önkormányzatnak kell megoldania az üzemeltetést.

Bajor Zoltán szerint szeptemberben „döntési helyzetben" lesznek. Azt viszont, hogy mikor nyithat ki a ház, nem tudta megmondani.

A gombra varrták kabátot - jelentette ki a Fidesz-KDNP-frakcióvezetője. Hassay Zsófia leszögezte, támogatták, hogy legyen kultúrháza a kerületnek, de nem úgy, hogy egy elképzelést sem tudtak letenni, miként működjön. A frakcióvezető szerint a Verók István polgármester irányítása alatt álló hivatal eddig azt sem közölte, hogy miből kívánják fenntartani az intézményt.