Judit
2 °C
7 °C

A II. kerület megfúrná a 17-es villamos meghosszabbítását

2009.04.15. 20:03 Módosítva: 2009-04-15 20:06:37
Kapkodónak és átgondolatlannak tartja a 17-es villamos meghosszabbításának terveit a II. kerület fideszes polgármestere. Láng Zsolt szerint nem egyeztetett velük a BKV. A BKV közleményben cáfolt, Lángékat már tavaly márciusban bevonták a projekt kidolgozásába, amit igényeik figyelembe vételével alakítottak ki.

Nem ad szakhatósági hozzájárulást a 17-es villamos meghosszabbításához, az úgynevezett budai fonódó villamoshoz a II. kerület, mivel a jelenlegi terveket átgondolatlannak, kapkodva elkészítettnek tartja, írta közleményében Láng Zsolt, a kerület fideszes polgármestere. Szerinte ha a jelenlegi formájában valósulna meg a villamosvonal meghosszabbítása, akkor több ezer budai autós mindennapi közlekedése lehetetlenülne el.

A fideszes politikus meglepőnek tartja, hogy a fővárosi önkormányzat, a BKV és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség úgy akarja csütörtökön aláírni a projekt európai uniós támogatási szerződését, hogy még le sem zárultak az egyeztetések a kerület és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes között a 17-es villamos vonalának tervezett meghosszabbításáról. A II. kerület vezetése értetlenül áll ezért a csütörtöki esemény előtt, s szerintük a városrész hozzájárulása nélkül nem is írható alá ez a szerződés.

Láng állítja, hogy minden olyan fővárosi elképzelést támogat, amely korszerűsíti a kerület közlekedését, és a lakosság igényeit szolgálja. De szerinte a fonódó villamosok terve nem ezt szolgálja, csökkenti ugyanis a parkolóhelyek számát és szűkíti az Árpád fejedelem útjának áteresztő képességét is.

Láng közleményére válaszul a BKV közleményben tudatta, hogy a II. kerülettel már egy évvel ezelőtt, a megvalósíthatósági tanulmány készítése során egyeztettek és igényeiket, kéréseiket figyelembe véve alakították ki a projekt műszaki tartalmát. Akkor semmilyen ellenvetés vagy igény támasztás nem történt a kerület részéről.

Ez alapján nyújtották be az engedélyezési terveket a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH). Az engedélyezési eljáráshoz szükséges hatósági hozzájárulásokat az NKH beszerezte, már csak a II. kerület tulajdonosi-, valamint vasúthatósági hozzájárulása hiányzik az eljárás teljes befejezéséhez.

A II. kerületi engedélyek beszerzése érdekében eddig nyolc alkalommal egyeztettek. Kezdetben az elvesztett parkolóhelyek, valamint a közúti forgalmi sávok kapacitása szűkítésének kérdését kellett tisztázni. Később ezeken felül újabb igények jelentkeztek a kerület részéről. Az egyeztetésre több esetben és magas szinten került sor.

A kerület által támasztott igényeket a főváros és a tervezők teljesíthetőnek látják, így a városrész hozzájárulásának kiadására számít a közlekedési társaság. Amennyiben a kerületi önkormányzat kiadja a hozzájárulását, egy hónapon belül meglehet a vasúthatósági engedély is, áll a BKV közleményében.

A BKV szerint a főváros és a II. kerület lakosságának is egyformán érdeke, hogy a budapesti villamosközlekedés fejlesztésének egyik "legjelentősebb mérföldkő beruházása" megvalósuljon a továbbiakban még szükséges egyeztetések megtételével és a szükséges engedélyek beszerzésével. A beruházás az autós közlekedés javítását is szolgálja, mivel naponta 100-110 ezer, közösségi közlekedést használó utas kényelmesebb utazását teszi lehetővé.

A projekt támogatási szerződését csütörtök délelőtt írják alá. Ennek a BKV szerint nem feltétele a még hiányzó engedélyek megléte, mivel azokat csak 2010 februárig, a kivitelezés megkezdéséig kell beszerezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?