Parkoló épül a Budai arborétumban?

2009.04.25. 10:34 Módosítva: 2009.04.25. 10:34

Több, a Budai arborétum környékén lakó olvasónk jelezte értetlenséggel az Indexnek, hogy az arborétum területén parkoló épül. Nem értették például, hogy miért van szükség egyáltalán arra, hogy kocsival beálljanak a kertbe, amikor a Ménesi utcát nemrég újították fel, van parkoló, több mint régen.

Megkérdeztük az arborétum tulajdonosának, a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának igazgatóját az ügyben, aki elmondta, hogy a szóban forgó terület beton gyeprácsos burkolatot kap, mert korábban az arra járó, nyersanyagokat szállító autók volt, hogy elsüllyedtek a sárban és a „felújított részt kizárólagos parkolási célra a továbbiakban sem kívánják igénybe venni”.

Az Index érdeklődött arról is, hogy kik fogják használni a parkolót, valamint hogy az intézmény bejáratánál kitett természetvédelmi terület tábla az intézmény területére vonatkozik-e, és ha igen, akkor ezek szerint a parkoló természetvédelmi területen épül? Ha igen, akkor szükség van-e ehhez valamilyen engedélyre, és megkapta-e az intézmény?

Megkérdeztük azt is, hogy nem tartják-e környezetvédelmi-természetvédelmi, azaz "zöld" szempontból egy kicsit furcsának, hogy az autók még egy arborétum területét is kezdik elfoglalni Budapesten, ahol egyébként is nagyon kevés az autómentes terület?

Major István igazgató válasza szerint a Budai Campus Ménesi út fölött lévő úgynevezett felső kertjében több oktatási és kutatási célt szolgáló épület is található, így a D, az E és az F jelű épület. Ezekben tanszékek, laboratóriumok és tantermek vannak. Az érintett terület az E jelű épület azon része mellett van, amelyben az Élelmiszertudományi Kar három tanszékének a gyakorlati oktatást kiszolgáló, valamint az alkalmazott kutatást elősegítő kisgépes laboratóriuma található.

Ezekbe a laboratóriumokba, kisüzemekbe az oktatási időszakban folyamatosan nyersanyagot (alkalmanként több száz kilogrammot), vegyszereket, egyéb anyagokat, néha nehéz gépeket kell szállítani, esőben, sárban, hóban is. Ezeknek a kisüzemeknek a bejárata az E épület Szüret utca felé eső részén van (az épület hátsó részén), ezért a szállítások lebonyolítására már évtizedek óta az a terület szolgál, amelyet a környéken lakók „parkolóépítésnek” neveztek.

A területet évtizedekkel ezelőtt, különösebb előkészítés nélkül, néhány centiméter vastagságban murvával terítették. A murva mára nagyrészt összekeveredett a földdel. Ennek következtében esős időben a szállítójárművek vagy nem tudtak behajtani a területre, vagy ha behajtottak, elsüllyedtek a sárban, ezáltal kárt is tettek a területben.

Ezért határozott úgy a Budai Campus vezetése, hogy az épület melletti terület gyeprácsos burkolatot kap, melyek közét földdel feltöltik és befüvesítik. Ezen munkálatok végzését vélhették úgy a környéken lakók, hogy „parkolót építünk az arborétumban” – áll a válaszban. Major István hozzátette: a felújítás semmilyen módon sem kapcsolódik az április 24-26-i „Dísznövény Szakkiállításhoz és Vásárhoz”, melyet több tízezer érdeklődő keres fel minden évben.

Az igazgató szerint igaz, hogy a kerületi önkormányzat néhány évvel ezelőtt a Ménesi út Bartók Béla út és Szüret utca közötti szakaszát felújította. Ezen a részen még nem kell fizetni parkolási díjat, ezért munkanapokon ez a rész zsúfolt, már kora reggeltől nem lehet parkolóhelyet találni, ezért kényszerű megoldásként, továbbra is engedélyezik a felső kert területén a meglévő parkolóban az itt található épületekben dolgozó munkatársaknak a parkolást. A behajtást azonban az év elejétől jelentősen korlátozták. Mindkét bejáratot sorompóval lezárták, behajtani csak az tud, iakinek távirányítója van.

Major István végül leszögezte, hogy természetesen azon vannak, hogy a Gellért hegy oldalában fekvő arborétum, amely mindenki számára szabadon látogatható, sokáig szolgálhasson pihenőhelyként. Az arborétum fenntartására és fejlesztésére, az állami támogatás mellett a Budai Campus saját bevételéből is közel 10 millió forintot fordít évente.

Az arborétumra, mint természetvédelmi területre vonatkozó kérdéseinkre az igazgató nem tért ki.