A Centrum 22 százalékot adott a kerületeknek

2009.04.30. 00:48

Az elmúlt három évben összesen 19,3 milliárd forint parkolási bevétele volt a három budapesti parkolási társaságnak, amiből 8,9 milliárdot kaptak az önkormányzatok, derült ki az Index birtokába jutott, a Parking Kft. által készített összesítésből.

A legjobb eredményt minden évben a Centrum Kft. tudta felmutatni, annak ellenére, hogy a társaság minden egyes parkolóhelyére 1,5 darab ingyenes parkolási engedély jut.

Ide kattintva megtekintheti a részletes parkolási díjbevételeket.

A fővárosban három parkolási társaság működik: a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás (BÖPT, a fővárosi, a IX. kerületi és a XIII. kerületi önkormányzatból áll), a Fővárosi Önkormányzati Parkolási Társulás (FÖPT, az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületi önkormányzatból áll, üzemeltető a Centrum Kft.), és a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT, a fővárosi és az V. kerületi önkormányzat társulása).

A három üzemeltető társaságból a Centrum rendelkezik a legtöbb parkolóhellyel, összesen 34 469-cel, a BÖP Kft.-nek 13 400, az FKPT-nek 5600 férőhelye van. A kiadott ingyenes lakossági engedélyek egyedül a BÖP-nél nem haladják meg a férőhelyek számát (13400 helyre 13019 ingyenes engedély jut), az FKPT-ben 1,3 darab ingyenes engedély jut egy férőhelyre, a Centrum esetében pedig 1,5 darab, és akkor nem számoltuk még a több ezer intézményi ingyenes engedélyt.

2008-ban a Centrum Kft. kasszírozott a legtöbbet, a teljes bevételük 3,269 milliárd forint volt (1,977 milliárd a díjból, 1,292 milliárd pedig a pótdíjból származott). A korábbi két évben is hasonló nagyságrendű eredményt könyvelhetett el a Centrum, azzal az érdekességgel, hogy 2007-ben a pótdíjbevétel 150 millió forinttal meghaladta a sima díjbevételt, ami mutatja a cég legendás behajtási hatékonyságát.

A Centrum bevételeinek 43-44 százaléka jutott el az érintett kerületi önkormányzatokhoz. Ez az arány csak akkor ilyen relatív magas, ha az önkormányzati bevételhez számítjuk a saját beruházások költségét, ami majd az önkormányzatokhoz kerül, valamint a kerületek helyett elvégzett munkák (jelfestés, felújítás) költségét. Ezeket nem számítva az önkormányzatokat a bevételnek mindössze 22 százaléka illette meg, azaz ennyi pénzt láttak a bevételből például 2008-ban.

Belvárosi elhelyezkedésének köszönhetően az FKPT működhet a leghatékonyabban: az 5600 férőhelyen 25 parkolóőr 1,6 milliárd forintot segített beszedni tavaly. Itt a legmagasabb az átlagos parkolási díj is: 270 forint óránként. (Összehasonlításképpen: a Centrumnál 171 parkolóőr dolgozott, az átlagos díj pedig 140 forint volt óránként 2008-ban.)

Az FKPT tavaly 1,6 milliárd forint bevételt ért el, ebből egymilliárdon osztozott a két tagönkormányzat, a fővárosi és az V. kerületi, 600 millió maradt az üzemeltetőnek. Csakhogy a FÖPT-vel szemben itt az üzemeltető cég is önkormányzati tulajdonban van, nem úgy mint a Centrum Kft.

A IX. és XIII. kerületben működő BÖP Kft. is önkormányzati tulajdonú, ez a cég tavaly 1,4 milliárd forintos bevételhez jutott. A BÖP Kft. 2006-ban és 2007-ben a bevétel 52-57 százalékát adta vissza az önkormányzatoknak, 2008-ban az arány viszont leesett 30 százalékra.  • Hírek
  • Hírek