Teherautó-razzia Budapesten

2009.05.21. 12:02 Módosítva: 2009.05.21. 12:02

A jogszabályok betartatása és az élhetőbb város kialakítása érdekében a teherautók behajtási engedélyének ellenőrzését rendelte el Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese Budapesten. Az akció csütörtökön kezdődött, a rendőrök a behajtási tilalom és a súlykorlátozás alá eső területeket ellenőrzik. Az akció folyamatos lesz a nyáron, ugyanis tavaly kiderült, hogy a fővárosban bejegyzett több mint 84 ezer teherautó kevesebb mint egytizedének van behajtási engedélye.

Az akciót a IX. kerületben, a Határ út és Zalaegerszeg utca kereszteződésénél kezdték. A délelőtt 11 óráig ellenőrzött teherautók 70 százalékának nem volt behajtási engedélye és a rendőrök találtak hamisított engedélyeket is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Budapesten óriási az átmenő forgalom, naponta hatszázezer személyautó és teherautó közlekedik az utakon. A Fővárosi Közgyűlés 2008 decemberében fogadta el a behajtási engedélyekkel kapcsolatos rendeletet. Az elmúlt időszak ellenőrzéseikor megállapították, hogy a nehézteherautók 90 százalékának nem volt behajtási engedélye. A maradék 10 százalék nem az engedélyben leírt útvonalon közlekedett.