Tilosban parkolt és még zúzott is

2009.05.21. 07:55

Az első képeket tomy61 küldte be, aki mögé úgy állt be a tilos helyre egy autós, hogy közben „lezúzta” a rendszámát.

Mint írja: „kérdésem a következő: mit lehet tenni olyan autóssal szemben, aki szabálytalan helyen történő várakozás közben lezúzza a vonóhorgával a szabályosan parkoló autó rendszámát? Se a közterületesek, se a rendőrök nem foglalkoznak ilyen aprósággal, hogy megbüntessék az ilyet - ha nem okoz valahol dugót... Feljelentést nem hiszem, hogy érdemes tenni, hiszen a várakozás a rendőrségen aránytalanul több bosszúságot okoz - már ha egyáltalán foglalkoznak ilyen piti üggyel - mint az okozott kár."

A következő képeket Dénes küldte be Újpestről. „A képen látható BMW gazdája és barátnője ott kajált a sarkon az étteremben. Ha a képekből nem lehetne jól kivenni, a BMW a kereszteződés kellős közepén „parkol”. A kanyartól (képeken is jól látni,) körülbelül 5 méteren belül 10 üres parkoló van. Amikor odaértem épp egy rendőrautó ment el békésen a „parkolás” mellett, mintha még direkt el is fordították volna a fejüket."

"Lekattintottam, majd hívtam a 107-et. Körülbelül 9 perc múlva a BMW távozott, ezután 2 perc múlva visszaért ugyanaz a rendőrautó. A rendőrök felvették a jegyzőkönyvet, megnézték a képet, leolvasták a rendszámot, majd következett a legjobb. Az egyik rendőr szemrehányóan megkérdezte: „Azért van önnél fényképező, hogy ilyeneket fotózgasson? Nincs jobb dolga?”. Ez 6 hónapja volt, a feljelentés fejleményéről értesítést nem kaptam, a rendőrök hozzáállását látva többet nem hívom őket."

Ez kép a Bartók Béla úton készült, április 3-án 11.35-kor. Dp küldte be, aki mint írta, a paraszt autós kategóriába szeretné ezt a jóembert benevezni. „Különösebb kommentár nem szükséges, nem ül bent, vészindex megy, de minek.

Attila a következőket írta a fenti képhez: „Ezt még május elején fotóztam, csak most jutott eszembe, hogy a telefonomon van. A képen látható külföldi rendszámú, CD matricás spiné úgy gondolta, hogy terepjárójával ő haladhat a buszsávban, reggeli csúcsban a Hűvösvölgyi úton. Pont a külföldiektől (ha tényleg az) várná el az ember a példamutatást.”

Kicsi kocsi is tud nagy helyet foglalni. pcMANiac fotóján „a kedves elfoglalja a két (oda, vissza) kerékpársávot és a fél járdát...” a Bajcsy-Zsilinszky út 16-nál, május 17-én, délben.

Lipi szerint ennek a Mercedesnek „Lorinser-tuningra futotta, de a parkolási díjra már nem. Ezért tette ki a rokkantigazolványt a szemüveges, tipikus ügyvédforma figura kedden a Jókai utcában.”

András szerint „a képen látható parkolás/elakadás (mert hogy az elakadásjelző "természetesen" ki volt téve, s hát ugye a német rendszám is kötelező kellék) a XII. ker. Pagony u. - Fodor u. kereszteződésében történt, ahol az ilyesmi autók nem ritkák, mivel itt van a város egyik legdrágább óvodája, s hát ennek megfelelően a szülők ilyesmi autókkal rendelkeznek. Ezzel eddig semmi gond nincs, de délután, amikor a gyerekekért jönnek, az ehhez hasonló kép elég gyakori."

"A buszosok tudnának erről mesélni, nem ritka, hogy a megállóba se tudnak rendesen beállni. A probléma ezzel az - azon felül, hogy oltári nagy taplóság - hogy a közlekedést is megnehezíti az adott kereszteződésben s hát nem kicsit balesetveszélyes. Ez persze az ott parkoló autó tulajdonosát nem fogja érinteni, mert valószínűleg azok fognak baleset szenvedni akik nem látják be a kereszteződést miatta. Mondjuk, ha valaki pl. a Pagony utca felől jön s a Fodor utcára szeretne kanyarodni balra, mint ahogy velemi is történt. Mivel az ott parkoló autótól egyáltalán nem láttam semmit balra, ezért csak nagyon lassan araszolgattam kifelé, remélve, senki nem jön belém balról. A dologban egyébként az a szép, hogy a Pagony utcában, kb. 20 méterre a saroktól volt több hely is parkolni, de az gondolom már nagyon messze lett volna.”

„A kép a Hungária-Thököly sarkán szabálytalanul parkoló, vészvillogós Golfot örökíti meg. Az eset azért pikáns, mert a mellette látható Toyota dudálva próbálta rávenni, hogy engedje el maga mellett a járdán…” – írta Manyizga. „Az eset fényét emelte, hogy 80 méterrel és 1 perccel arrébb készült a 2. kép. Egy rendõrautó parkol a járdán. Ennyit erről.” (Rendőrautós galériánk holnap következik.)

Attila a fenti képeket az V. kerületi Roosevelt téren készítette. Mint írja, „tisztán látható, hogy a taxiknak (5db) kijelölt helyen nem áll senki, de a fizető parkolóban ott dekkol a zónás taxi és várja a kuncsaftokat. Az is gyakori, hogy egymás mellé állnak be, és letekert ablak mellett dumálnak (zsaru nyelven "bandáznak") így tartva fel a busz forgalmat ezen a helyen.”

Ethan képe a város egyik legforgalmasabb pontját mutatja, nem is messzire a rendőrségtől. Mint írja, „tudjuk hogy a luxus autók mindig sietnek, mert tulajdonképpen minden dolguk sürgősebb és fontosabb mindenki más dolgánál (ezért is van luxus autójuk). De azért ilyen pofátlanul, nyilvánosan és gátlástalanul parkolni... Szép!”

Végül egy javaslat. A kommenteknél állandóan visszatérő téma, hogyan lehetne figyelmeztetni a kirívóan szabálytalanul parkolókat, hogy másoknak nem tetszik, amit csinálnak. A feljelentgetés nem biztos, hogy megfelelő és sok hercehurcával járhat. Becherpig viszont készített egy jó kis szórólapot, amelyet kinyomtatva, akár egészben, akár szétvágva és az adott eset specifikumaihoz alkalmazva az ablaktörlő és a szélvédő közé lehet tenni.

Ha bárki a fentiekhez hasonló fotót vagy videót készít pofátlanul szabálytalankodó autósokról vagy egyéb felháborító/érdekes/meghökkentő fővárosi eseményről, küldje el a budapest blog jobb felső részén található linkre (Küldjön képet, videót!). Köszönjük.