Július 20-án kezdődik a Margit híd felújítása

2009.05.25. 12:34

Várhatóan július 20-án forgalomkorlátozás nélküli rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a Margit hídon - közölte Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének döntését ismertetve a Városháza kommunikációs igazgatója.

Augusztustól az északi oldalon már forgalomlezárás mellett folytatódnak a munkálatok, amelyeknek részeként a jövő év márciusától a híd déli felének rekonstrukciója zajlik majd.

A Margit hídon a tervek szerint 2010 augusztus végén indulhat meg újra a forgalom a közúti sávokon is.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesnek a kabinet elé benyújtott tájékoztatója szerint a Margit híd rekonstrukciójának teljes költsége több mint 14,8 milliárd forint lenne. Az Európai Unió (EU) ehhez hatmilliárd forintot ad, ugyanennyit elkülönített erre a célra a főváros is.

A főpolgármester-helyettes javaslatában az 1,2 milliárd forintos tartalékkeret mellett 650 millió forint szerepel a hídon lévő szobrok helyreállítására, 675 millió a rekonstrukció alatt üzemelő villamosok ideiglenes vágányának kiépítésére, 150 millió a díszkivilágításra, 100 millió a P+R költségekre és 75 millió forint a műszaki ellenőrre.

Az előterjesztő jelzi azt is, hogy az árak a Főmterv Zrt. 2007-es becslésére épülnek, és azok 30-50 százalékkal is növekedhetnek. Egyebek közt azért, mert a gazdasági válság miatt ugrásszerűen drágultak a banki finanszírozási költségek, emelkedik az áfa, az acél világpiaci ára és az infláció. Többletköltséget gerjeszt az is, hogy a tervezettnél később kezdődik a rekonstrukció, így csökken a kivitelezésre fordítható idő. Emiatt költségigényes technológiákkal télen is folytatnák a rekonstrukciós munkálatokat.